Northwoods – Warsongs

Facebookrssmail

image001-1De man achter Northwoods is Saul Blease. Dit is een twintig jarige multi instrumentalist en singer/songwriter uit Bristol. Deze duizendpoot maakt heavy en prog rock. Hier mengt hij wat electronic en industrial elementen doorheen. Vorig jaar werd hij benaderd door een fabrikant van computer games om muziek te schrijven geïnspireerd op de 2e Wereld oorlog. Zijn muziek wordt gebruikt in hun promotie video’s. Op de EP ‘Warsongs’ staan 4 nummers.

Een krakend begin van ‘Again’. Dit is duidelijk het geluid van een oude langspeelplaat. Je hoort Very Lynn’s ‘We’ll meet again’. Geleidelijk wordt het geluid zoals we nu gewend zijn. Tegelijkertijd wordt het heel kort een duet. Met op de achtergrond een brommend geluid. Dit lijkt op het geluid van vliegtuigen uit de oorlog. Je hoort enkele aanslagen op piano, vermengd met het geluid van ‘strijkers’. Vera Lynn zingt ondertussen weer. Gevolgd door een scherp krakend geluid en elektro klanken. Dit stukje komt vrij chaotisch over. Maar dat is oorlog ook. Een wending naar toetsen en ‘strijkers’….ineens is het stil. Ondanks de chaos, toch indrukwekkend.

‘Lilli’ begint heel zacht. Het is een bekend wijsje dat uit een speeldoosje lijkt te komen. Ondertussen worden bromtonen en ruis toegevoegd. Het ritme doet even denken aan marcherende soldatenvoeten. De enkele aanslagen op piano houden wat langer aan. Het geluid wat op schieten lijkt is er tussendoor te horen. Dit nummer eindigt met het wijsje van het speeldoosje.
De piano klinkt samen met lage tonen. ‘Strijkers’ worden toegevoegd, dan weet je zeker dat je ‘l Aube rose’ beter kent dan ‘La vie en rosé’. Het contrast tussen het ‘drum’ ritme en de melodie van ‘l Aube rose’ is apart en boeiend tegelijk.

‘Who ist Lili’ is de bonustrack. De ‘strijkers’ klinken laag en langzaam. Als er elektronische klanken bij komen gaan ritme en volume langzaam omhoog. Ondertussen hoor je pianoklanken. Dit blijft een beetje te lang op dezelfde manier door gaan. Toch is het einde iets te abrupt.

Niet het meest toegankelijke album. Wel indrukwekkend en boeiend. Knappe uitvoering van een moeilijke opdracht. Je moet een aantal keren luisteren, want dit album moet groeien. De mix tussen de prog rock en de electronic / industrial elementen is in balans. Je kunt dit album kopen via bandcamp. Je mag zelf je prijs bepalen. Deze man verdient dat zijn album(s) gekocht worden.

http://northwoodsproject.bandcamp.com/album/warsongs

(8/10, Eigen beheer)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ