Soul Secret – Blue Light Cage

Facebookrssmail

Soul Secret is een melodic prog metal band, uit Italië. Sinds de start in 2004 zijn er enkele wisselingen geweest in de line-up. Gitarist Francesco Cavezza maakt sinds 2018 deel uit van dit vijftal. ‘Blue Light Cage’ is hun vijfde studio album, en zal op 23 oktober worden gelanceerd via het Nederlandse label ‘Layered Reality Productions’.  

De eerste paar seconden zijn rustig, dan volgt een heerlijk opzwepend stuk met een prima mix van metal en de elektronische klanken. Antonio Mocerino laat zijn drumstel korte momenten met rust. ‘Opening Sequence’ is een gevarieerd instrumentaal nummer, en heeft een strak einde. De aangename zware sound is ook in ‘The Ghost Syndicate’ te horen. De stem van zanger Lino Di Pietrantonio minder zwaar dan je zou verwachten in de metal. De backing vocals zijn prima in balans met het geheel. De balans en/of afwisseling tussen (bas)gitaar en toetsen is prima. De heerlijke keyboardsolo is van gastmuzikant Derek Sherinian.  De overgang van het verrassend kalme, instrumentale ‘Switch On’ naar ‘Blue Light Cage’ verloopt niet helemaal soepel. Het eerste gedeelte van de titeltrack is rustig, mede door het akoestisch gitaarspel van Francesco. Doordat Lino geen echte warme sound in zijn stem heeft, word je misschien niet helemaal geraakt door de woorden die hij zingt. Bassist Claudio Casaburi zorgt samen met Antonio voor een heerlijke solide basis. Na een stuk meesslepend gitaarspel volgt een kleiner gespeeld deel met prachtig sax spel van gastmuzikant Marek Arnold. Deze vrij ingetogen titeltrack is prima opgebouwd. Na een fantastisch instrumentaal stuk heeft ‘We’ll Become Dust’ een prachtige opbouw naar het einde. Het matige ‘Going Home’ eindigt een beetje saai met een fade out.

‘Jump Right In’ zit vol met gave transities: Metal, de elektronische kant van de toetsen, pianoklanken, latin, jazz en zelfs een vleugje pop zijn hier toegevoegd. Je hoort van alles na, en soms ook door elkaar. Daarbij is er leuk gespeeld met de verdeling tussen links en rechts van de koptelefoon. Bovendien zijn er nog allerlei details erin verwerkt. Met vlagen komt er dus veel op je af, want de wendingen volgen elkaar soms razendsnel op. En toch is dit geheel in balans. Dat geldt ook voor het rustige stukje dat erin verweven is. In de epic ‘Breathe and Recover’ is de mix tussen melodie en ritme bijzonder, soms lijken ze bijna elkaars tegengestelden. Ook hier zijn er verschillende tempo-en volumewisselingen. Er is een prima melange tussen meeslepend gitaarspel en, wat meer op de achtergrond, heerlijk orgelspel. Zo nu en dan strooit Luca Di Gennaro hier pianoklanken doorheen. Na enkele optimistische zinnen volgt mysterieuze en intrigerende muziek. Daarna is er wat gekraak, afgewisseld met ruis. En zo eindigt dit laatste nummer nogal bijzonder.

Lino rekt bepaalde delen van woorden wat langer uit. Op andere momenten ‘plakt’ hij ze aan elkaar. Dat maakt de verstaanbaarheid, zelfs met het tekstboekje in de hand lastiger. Zeker als hij in hoog tempo de woorden op je afvuurt. Want de teksten zijn niet altijd makkelijk te doorgronden. Ik mis nog wat finesse in de manier waarop sommige nummers eindigen, of beginnen. Soms lijkt het net of er één of twee seconden ontbreken. Het zijn maar kleine details, maar juist die details zijn relevant om dichter bij de perfectie te komen. Toch is ‘Soul Secret’ weer gegroeid, met name het in balans houden van de wendingen. Je hoort steeds weer nieuwe dingen, dus het duurt wel even doordat je deze complexe nummers een beetje kent. Er zijn talloze details, wendingen en stijlen in de muziek.’ Blue Light Cage’ is dus een zeer gevarieerd, maar goed opgebouwd album. (81/100) (Layered Reality Productions)

Tracklist

1: Opening Sequence (3:00)

2: The Ghost Syndicate (5:30) (ft. Derek Sherinian)

3: A President’s Speech (6:04)

4: Switch On (1:48)

5: Blue Light Cage (4:49)

6: We’ll Become Dust (7:31)

7: Going Home (6.19)

8: Jump Right In (7:02)

9: Breathe and Recover (13:04)

Line up

Lino Di Pietrantonio – Lead en achtergrondzang

Claudio Casaburi – Bas

Francesco Cavezza – Akoestische en elektrische gitaren

Luca Di Gennaro – Keyboards en programmering

Antonio Mocerino – Drums en percussie

Gastmuzikanten:

Derek Sherinian – keyboard solo in Ghost Syndicate

Marek Arnold – sopraan saxofoon in Blue Light Cage

Tom Gallagher – nieuws presentator in A President’s Speech

Joe Prestia – gesproken woorden in We’ll Become Dust

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ