Wolverine – Machina Viva

Facebookrssmail

downloadWolverine werd in 1995 gevormd door Stefan Zell en Marcus Losbjer. Aanvankelijk speelde de band deathmetal en zij hebben zich in de voorbije jaren doorontwikkeld naar melodieuze progressieve metal. Ook van de metalsound is wat mij betreft al jaren geleden afscheid genomen en horen we dezelfde ontwikkeling zoals bijvoorbeeld bij een band als Anathema.

Dat het schitterende album, ‘Communication Lost’ (uit 2011) Wolverine niet richting dezelfde grote status heeft gestuwd is haast een wonder te noemen. Misschien is uitbrengen van slechts een relatief klein aantal langspelers de afgelopen 15 jaar hier wel debet aan?

Op het nieuwste wapenfeit, ‘Machina Viva‘, is het namelijk zelfs 5 jaar wachten geweest. Zo af en toe is het lange wachten op iets zeer de moeite waard. En dat geldt zeker voor de meeslepende opener van maar liefst 14 minuten. Tevens geeft het een goede eerste indruk van wat je in de resterende 7 nummers kunt verwachten. Zware riffs gaan over naar elektronische passages en de fijne zang van Stefan Zell.

De synthesizers lijken een iets grotere rol te hebben gekregen dan we van Wolverine gewend zijn. Dit doet echter niets af aan de kenmerkende muziek van de heren. Ook nu horen we stuk voor stuk krachtige songs met veel variatie en afwisseling in de ritmes en vinden we ook nu een 5-tal nummers terug van langer dan 7 minuten.

Rustige passages met o.a. akoestische gitaar, cello (When The Night Comes) en piano houden haast continue je aandacht vast. Tekstueel blijken het weer ware meesters van de diepgang en samen met de zang van Stefan maakt dit dat je de emotie die er aan ten grond slag ligt bijna kunt voelen. Verrassend zijn toch wel de laatste 2 nummers. Met Sheds zou een ieder zich zo in een new-age achtige omgeving kunnen wanen en met bonustrack ‘Pile of Ash’ (prachtige cello versie) krijgt het einde van de CD een bijna meditatief einde.

Vijf jaar na dato maakt men met Machina Viva gewoon weer een parel van een plaat. Wat mij betreft kan de band zich bij de ‘Progressieve Rock’ grootheden voegen. In oktober, tijdens het Progpowerfestival Europe te Baarloo, kan de band voor de 2de maal laten zien waar ze live toe in staat op het podium. (8/10) (Sensory)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ