Circus Maximus – Havoc in Oslo

Facebookrssmail

Noorwegen, een land dat vooral bekend staat om zijn black metal, maar ook steeds meer progmetal (denk aan Pagan’s Mind, Leprous) vindt daar zijn oorsprong. Zo ook het vijftal Circus Maximus. Opgericht in 2000 als coverband met nummers van onder andere Symphony X en Dream Theater. Al snel begonnen zij met schrijven van eigen muziek. Na 2 goed ontvangen demo’s kwam de band bij Frontier records en nu is het na in totaal vier studioalbums, waarvan de laatste dit jaar in mei verscheen, tijd voor een livedocument. Dit werd op 6 februari j.l. opgenomen tijdens een uitverkochte show in Oslo, en is vastgelegd op zowel cd als blu ray.

De cd bestaat uit twee schijven met in totaal 15 nummers. Na een kort intro wordt er gestart met ‘Namaste’ een vrij rechttoe rechtaan nummer. Niet echt toepasselijk als opening. Dat de heren hun huiswerk goed voor elkaar hebben wordt bewezen in het geniale ´The Weight´. Zeer aanstekelijke prog van een ongekend hoog niveau. Wat volgt is een goede weergave van de niet misselijke discografie. Naast de veelal “pakkende” muziek is ook de echte prog aanwezig. Langere stukken vol tempowisseling. Voorbeelden hiervan zijn het 10 minuten durende ´Architect of Fortune´ en het hardere ´Sin´ waar een mooie rol is weggelegd voor drummer Truls Haugen. En wat is een album zonder ballad? Dit in de vorm van ‘Chivalry’. Een mooie wisselwerking van zang, gitaar, rustige drums, en piano/ keyboard.

Dit document laat een band horen die in erg goede vorm is. Dat de band inspiratie haalt uit onder andere Marillion, Symphony X, Dream Theater, Muse en een beetje Kamelot (vooral qua zang) is duidelijk, maar toch weet de band een eigen draai aan alles te geven, klasse! Dit is een band die van mij wel wat meer aandacht mag krijgen, want spelen kunnen ze. De productie is ook prima in orde, alleen had de zang iets meer op de achtergrond mogen liggen.

( 77/100, Frontiers)

Tracklist:
CD 1
1. Forging 00:53
2. Namaste 04:00
3. The One 04:14
4. The Weight 06:42
5. Highest Bitter 05:39
6. Architect of Fortune 10:20
7. Arrival of Love 04:21
8. Loved Ones 07:11

CD 2
1. Sin 06:33
2. Havoc 03:35
3. Pages 05:22
4. Abyss 05:36
5. I Am 04:34
6. Chivalry 08:07
7. Game of Life 08:08

Circus Maximus:
Michael Eriksen / Vocals
Mats Haugen / Guitars
Glen Møllen / Bass
Lasse Finbråten / Keyboards
Truls Haugen / Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ