Happy birthday Mark Knopfler

Facebookrssmail

Mark Knopfler werd geboren Glasgow op 12 augustus 1949 en is een Schotse zanger en gitarist. Hij werd vooral bekend als frontman van de Britse rockband Dire Straits.

Dire Straits behaalde meteen groot succes met hun debuutalbum ‘Dire Straits. Hierop staat onder meer het bekende ‘Sultans of Swing’, dat hen in 1977 hun eerste platencontract opleverde. In 1985 verscheen ‘Brothers in Arms’, een van de eerste volledig digitaal opgenomen platen. Het album is met 269 weken in de Nederlandse Album Top 100 het langst genoteerde album aller tijden.

Naast zijn werk met Dire Straits bracht Knopfler een aantal soundtracks en later ook soloalbums uit. Daarnaast is hij een veelgevraagd sessie- en studiomuzikant. Hij schreef ook nummers voor andere artiesten waaronder ‘Private Dancer’ voor Tina Turner en ‘I Think I Love You Too Much’ voor de blinde bluesgitarist Jeff Healey. Hij werkte mee aan de albums ‘Slow Train Coming’ en ‘Infidels’ van Bob Dylan en trad op als producer voor onder andere Willy Deville, Aztec Camera en Randy Newman. Samen met Chet Atkins bracht hij een aantal albums uit waaronder ‘Neck and Neck’.

Zijn eerste soloalbum heette ‘Golden Heart’ en kwam uit in 1996. In 2000 verscheen ‘Sailing to Philadelphia’ waarvan het titelnummer hem een kleine hit opleverde in verschillende landen.

RockMuZine feliciteert Mark Knopfler 67ste verjaardag.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ