Equilibrium – Armageddon

Facebookrssmail

Equilibrium - Armageddon - ArtworkEquilibrium is een band uit Starnberg, een Duitse stad in Beieren opgericht in 2001. De band heeft vier albums uitgebracht en de laatste langspeler, ‘Erdentempel’, stamt uit 2014. Binnenkort verschijnt het vijfde album, het vierde via Nuclear Blast, ‘Armageddon’. Viking metal / pagan metal is het recept dat deze band voorschotelt en de band lijkt na het plotselinge vertrek van zanger Helge Stang en drummer Manu Di Camillo in 2010 de draai weer helemaal gevonden te hebben. Een recente wijziging, bassist Claudio Quarta heeft plaatsgemaakt voor Marcus Riewaldt.

Het album opent met een intro genaamd ‘Sehnsucht’ en ik heb dit eerder gehoord maar kan de vinger er niet opleggen. Geen Rammstein, dat is te voor de hand liggend. Een intro dat de melodie heeft van een glorieuze overwinning, een nationale hymne.’Erwachen’ is het eerste echte nummer. En ontwaken doen we, lekkere melodieuze metal met een klein gespeeld tussenstukje met fijne folk invloeden en de zware, ruige vocalen van zanger Robert Dahn die voor mijn gevoel iets te veel op de achtergrond liggen. Ook bij het nummer ‘Katharsis’ wordt heen en weer geworpen tussen enerzijds de wat brutere up-tempo stukken, melodieuze passages en wat catchy refreinen, genoeg te horen.

De keyboards zorgen ervoor dat het nummer ‘Heimat’ wat poppy opent, en ook het vervolg heeft een vrolijke poppy noot. De refreinen en completen doen bijzonder vrolijk aan, zelfs Robert brengt wat melodie in zijn vocalen en de outro van het nummer met de fluit past in het geheel.

Equilibrium weet op een uitzonderlijke wijze sferen op te roepen. Zoals de nummers ‘Zum Horizont’ en ‘Rise Again’ duidelijk te horen geven, brute snelle stukken in combinatie met vrolijk klinkende instrumenten als fluit en accordeon geven leuke wendingen in het geheel en maken de muziek ietwat onvoorspelbaar. Bonte nummers waarbij ik af en toe het gevoel krijg dat de band een beetje “over the top” gaat. Maar goed, het geheel klinkt vrolijk en mits in de juiste sfeer is dit muziek om te waarderen.

‘Koyaaniskatsi’ brengt ons het Duitse woord, tussendoor opgestuwd door snelle keyboard noten. Een concept: “Leven in gekte, leven in onrust, leven in onbalans, leven in desintegratie, een manier van leven die vraagt om een andere manier van leven”. Balans en onbalans is waar Equilibrium een weg tussen zoekt…..

Equilibrium’s ‘Armageddon’ heeft vooral veel, zo niet heel veel te bieden en de vraag rijst dan ook of het niet een paar tandjes minder moet.

(7/10, Nuclear Blast Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ