Thorium – Empires In The Sun

Facebookrssmail

Thorium is een Belgische Heavy Metal band die in de jaren ’80 onder de naam Ostrogoth furore maakte. Drummer Louis van der Linden en de Nederlandse zanger David Marcelis (Lord Volture/Black Knight) hebben het 3-tal van Ostrogoth versterkt en sinds 2018 spelen ze onder de naam Thorium. In datzelfde jaar brengen ze hun gelijknamige debuutalbum uit waarna een tour volgt. Op deze tour heeft Thorium onder andere het podium gedeeld met Ross the Boss, Toxik en Heir Apparent. Na deze tour zijn ze begonnen aan de opnames van dit album.

Wat kun je verwachten van dit 2e album? Goed en vakkundig gespeelde Heavy Metal die overduidelijk hun roots hebben in de jaren ’80. Het is goed te horen dat de heren al jaren meelopen in de scene. Compositorisch en speltechnisch steekt het allemaal goed in elkaar al ontbreekt het aan een eigen identiteit. Zanger David Marcelis kwijt zich naar behoren van zijn taak al vind ik hem live overtuigender, dat geldt trouwens ook voor de rest van de band. Ik heb ze nu 2x live gezien en de energie die ze op het podium generen hebben ze helaas niet vast kunnen leggen in de studio. Maar misschien kan dat euvel verholpen worden op hun 3e album. Verder nog vermeldenswaardig is dat de Brit Norman Eshley de gesproken woorden verzorgt in de nummers ‘Winterfall’ en ‘Empires Of The Sun’ en dat in het beste nummer van het album, het 3-luik ‘1302’ (wat gebaseerd is op een boek van de Vlaamse schrijver Hendrik Conscience) Arjen Lucassen (Ayreon) de rol van de minstreel speelt en zangeres Anneleen en zanger Joe van Audenhove (Evil Invaders) de hoofdpersonen vertolken in ‘The Golden Shadow’.

Dit album is geschikt voor iedereen die houdt van degelijk vakkundig gespeelde Heavy Metal en originaliteit minder belangrijk vindt. Ik persoonlijk vind het niet meer dan een doorsnee Heavy Metal album wat zich niet onderscheidt van de stortvloed aan releases die tegenwoordig in dit genre worden uitgebracht. Jammer, want ik gun deze sympathieke band meer. Hopelijk komt dat eruit in hun volgende album (72/100) (Freya Records)

Tracklist

1 Dreams Of Empire (A Pastorale) (0:53)

2 Exquisite (3:52)

3 Powder And Arms ll (3:08)

4 Where Do We Go (4:34)

5 More Than Meets The Eye (4:42)

6 Empires In The Sun (5:12)

7 The Old Generation (4:44)

8 Winterfall (5:15)

9 Itching And Aching (Dead-Eyed Society) (3:18)

10 ‘1302’ – The Minstrel part l

11 ‘1302’ – The Golden Shadow (13:02)

12 ‘1302’ – The Minstrel part ll (2:15)

Line up

David Marcelis – Vocals

Tom Tee – Guitars

Dario Frodo – Guitars

Stripe – Bass

Louis van der Linden – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ