Mr. Big – Defying Gravity

Facebookrssmail

Mr. Big is het soort band dat eigenlijk weinig toelichting nodig heeft. De heren kwamen in 1988 bij elkaar en hebben eigenlijk sindsdien weinig veranderingen doorgevoerd in de samenstelling van de groep, iets dat redelijk uniek is. Hun grootste succes hadden ze met de hit ‘To Be With You’ in de jaren 90. Voorheen konden de heren nog wel eens lang in de studio doorbrengen voor het produceren van een album. Echter is het 9e album; ‘Defying Gravity’; in slechts 6 dagen opgenomen. Hierbij heeft Matt Star geholpen met het inspelen van de drumpartijen, omdat oorspronkelijk drummer Pat Torpey door de ziekte van Parkison niet langer in staat is alle drum partijen voor zich te nemen.

De kortere periode in de studio heeft duidelijk invloed op het geluid van de band. Het klinkt allemaal net wat rauwer en minder gepolijst. Dit valt direct op bij het eerste nummer ‘Open Your Eyes’. De energie en de spontaniteit werken aanstekelijk en als luisteraar wil je gewoon meer horen van wat voelt als een spontane jamsessie. Stoere rauwe riffs en invloeden van blues worden er gebruikt in ‘Everybody Needs A little Trouble’. Paul Gilbert is een gitarist die zich allang niet meer hoeft te bewijzen. Hetzelfde geldt voor bassist Billy Sheenan. Echter zijn het wel deze heren die zorgen voor de uitdagende klanken tijdens dit nummer. Het is entertaining en spannend en ligt gewoon lekker in het gehoor.

In ‘Mean To Me’ is het Paul Gilbert met uiterst technisch gitaarspel in de opening wat indruk maakt. De riff herhaald zich gedurende het nummer en maakt het een geheel. De opbouw naar de break rockt lekker. Het is allemaal interessant maar uiteindelijk valt dit nummer op te sommen met de volgende woorden “briljant gitaarspel”. Het is niet allemaal even fantastisch op dit album. Nummers als ‘Damn I’m In Love Again’ en ‘Nothing Bad (Bout Feeling Good)’ hebben dat overgepolijste geluid. Het zijn van die dertien in dozijn nummers die na al die jaren weinig indruk meer maken. Net als ‘Forever Back’ wat ook heel erg geschikt is voor de radio, maar helaas wel de kracht uit het album haalt.

Het zijn nummers als ‘1992’ en ‘Nothing At All’ die de energie weer terug brengen. Ook hier zijn de sterke punten weer simpel om te benoemen, met sterke baslijnen en gewaagd gitaarspel wordt er afgeweken van het dertien in dozijn gevoel. Zeker een nummer als ‘1992’ komt een stuk rauwer over. Het meer energieke spel geeft ook zanger Eric Martin de ruimte om meer diversiteit in zijn vocalen te brengen en dat geeft het geheel een lekkere boost. In ‘Be Kind’ laten de heren nog even het beste van twee werelden horen. Het begin is meer een blues nummer met een vleugje soft rock en dat had prima geweest als afsluiter van dit album. Echter kunnen ze nog meer en zit er een opbouw in dit nummer, dat na een heerlijke solo leidt tot een lekker stukje knallen. Zo sluit Mr. Big het album af vol energie, energie die de heren na velen jaren nog weten over te brengen.

Mr. Big brengt met ‘Defying Gravity’ gewoon een ijzersterk album uit. Uiteraard staan er een aantal iets te brave nummers op, maar ook dat zijn we van ze gewend. Echter brengen ze ook veel energie en een spontaniteit die ze lang niet hebben laten horen. Misschien komt het door de andere manier van produceren, misschien is het de ervaring. Het plezier van de heren is in ieder geval duidelijk hoorbaar en dat is knap na zoveel jaar. ‘Defying Gravity’ is een van de betere albums van Mr. Big. Het is een echte aanrader voor de fan en een goede om eens uit te proberen voor hen die Mr. Big al die jaren net wat te braaf vonden.

(75/100,
Frontiers Music srl)

Tracklist:
• Open Your Eyes
• Defying Gravity
• Everybody Needs A Little Trouble
• Damn I’m In Love Again
• Mean To Me
• Nothing Bad ( Bout Feeling Good)
• Forever And Back
• She’s All Coming Back To Me Now
• 1992
• Nothing At All
• Be Kind

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ