Dag 1: Avatar verrast op Alcatraz

Facebookrssmail

Op 13 en 14 augustus staat één van de leukste Vlaamse zomerfestivals op het programma. Het tweedaagse Alcatraz Hard Rock & Metal Festival in Kortijk opent haar poorten om de metalheads weer een alleraardigst programma voor te schotelen. 1 podium, 2 dagen en tal van grote namen die deze editie tot een succes moeten maken. Een editie die in het teken zal staan van afscheid, zo zal David Coverdale zijn laatste optreden op Europese bodem doen met Whitesnake en zal ook Dee Snider’s Twisted Sister de laatste Europese show op Alcatraz vertonen. Naast de veteranen is er veel meer te genieten op deze eerste dag, met o.a. Metal Church, Anthrax en de Nederlandse afsluiter Within Temptation.

Het is 10:45 en Alcatraz gaat van start. Aan de dames van Thundermother de eer om het binnenstromende publiek te vermaken. Dit Zweedse vijftal brengt, onder aanvoering van gitariste Filippa Nässil, een gezonde dosis rock n’ roll op de leest van AC/DC, Airbourne. Energieke dames die weten wat rocken is. Aanstekelijke nummers van het recent uitgebrachte album ‘Road fever’ en van de debuutplaat ‘Rock’N’Roll Disaster’. Filippa maakt nog even een uitstapje in het publiek en zorgt voor een vermakelijke start van het festival.

Metal Church, de tweede band van de dag speelt zowat op ieder festival in Europa dit jaar. Met de terugkeer, na een afwezigheid van meer dan 20 jaar, van zanger Mike Howe en met het zeer goede elfde album ‘XI’op zak lijkt de band aan een tweede jeugd te zijn begonnen. In de slechts veertig minuutjes die de band op dit vroege tijdstip toebedeeld heeft gekregen werkt de band zich door een echte Mike Howe set heen. Ondanks dat de band op ‘Start the Fire’ en ‘Watch the Children Pray’ na veel publieks favorieten overslaat krijgt Metal Church een warme en enthousiaste reactie van het publiek. Metal Church draait al zoveel jaar mee dat Kurdt Vanderhoof en zijn makkers nog altijd graag geziene gasten zijn op de podia, zeker als ze zo’n solide show neerzetten.

De Noord Ierse retro rockers van The Answer toeren momenteel als voorprogramma van Whitesnake, zo doende is de band ook neergestreken op de Kortrijkse gevangenis grond. De aanstekelijke bluesy rock ’n’ roll gaat er in als koek. Zanger Cormac Neeson danst als een hippie over het podium en doet bij vlagen denken aan Chris Robinson (The Black Crowes). Lekkere rockende nummers als ‘Under the Sky’ en ‘Come Follow Me’ komen langs tot vermaak Het geluid is redelijk goed te noemen, de band staat lekker te spelen tezamen met het doorbreken van het zonnetje maakt The Answer er een vrolijke boel van.

Candlemass speelt een heerlijke set. De Zweden knallen uit de startblokken met ‘Mirror, Mirror’ en ‘Crystal Ball’ en het Alcatraz publiek geniet van deze oude krakers. Het Heerlijke weer en het super geluid zijn tegenstrijdig met de treurmis en de loodzware doom metal van Candlemass. Strakke riffs en lekkere vocalen van zanger Mats Levén brengen een heerlijke set die in stijl, en zoals men verwachten mag, afsluit met ‘Sollitude’.

Avatar mag gezien worden als een van de verassingen van de dag. Als onbevangen toehoorder wordt men door het clowneske uiterlijk van dit Zweedse combo behoorlijk op het verkeerde been gezet.
De muzikale stijl van Avatar is eigenlijk niet met een paar woorden aan te duiden, maar het gaat er af en toe behoorlijk hard en extreem aan toe op het podium. Industriële klanken, progressieve klanken (vooral het nieuwere materiaal), ingetogen gespeelde en gezongen stukken om vervolgens weer uit te barsten richting death metal klanken. Avatar is zowel muzikaal als visueel een vreemde eend in de bijt de headbangende muzikanten dragen kleurig driedelig, de roadies zien er zelfs uit als butlers en de als clown geschminkte zanger Johannes Eckerström zweept het publiek nog eens lekker op met zijn extravagante podium act. Laat je dus niet misleiden dit is een op en top metalband en die gaan we waarschijnlijk nog veel vaker terug zien op feesten zoals dit.

Triptykon speelt een verrassende set waarbij het zwaartepunt ligt op oude krakers, niet die van Triptykon maar Celtic Frost materiaal hoofdzakelijk van de albums ‘Morbid Tales’ en ‘To Mega Therion’. Knallers uit de beginjaren ’80 als ‘The Usurper’ en ‘Dethroned Emperor’ worden afgewisseld met het klassieke ‘Circle of Tyrants’. Slechts enkele Triptykon nummers komen voorbij, waarbij ‘Goetia’ natuurlijk niet ontbreken mag. Een heerlijke set voor de “oude” metalhead, zij die voor het recentere werk van Tom G Warrior hier zijn werden wellicht ietwat teleurgesteld.

Behalve dat het festival terrein wat groter is dan op de voorgaande editie is er weer iets nieuws op Alcatraz. Zoals eerder al bekend is gemaakt heeft de organisatie met steun van Large twee tenten van het failliete Circus Renz overgenomen. Een circustent is omgedoopt in de naam El Presidio en omgetoverd in een bar. Een plek om even te relaxen onder het genot van een lekker speciaal biertje uit een glas en lekkere metal video’s kan bekijken. Even uit de zon, wil je toch zon dan is er natuurlijk het VIP terras met perfect uitzicht op het podium.

Net als generatie genoten Metal Church is Anthrax op aardig wat festivals te zien deze zomer.
En Anthrax is vandaag in bloedvorm zanger Joey Belladona rent weer lekker over het podium en zweept het publiek op zijn eigen vertrouwde wijze op terwijl bassist Frank Bello en gitarist Scott Ian ook hun, inmiddels bekende, moves op het podium maken. Muzikaal gezien is de set van de vijf New Yorkers niet erg spectaculair, Anthrax wisselt nummers van hun laatste twee langspelers af met het oude “verplichte kost” materiaal en de twee covers die al jaren in de set verwerkt zitten, ‘Got the Time’ en het vermakelijke ‘Antisocial’. Anthrax overtuigt op Alcatraz dit in tegenstelling tot Graspop en mindere maten Dynamo Metalfest. Ook was het goed om te zien dat originele drummer Charlie Benante de drumkruk vandaag weer heeft overgenomen van zijn mee toerende invaller John Dette.

Zoals op bijna ieder festival is er wel een vreemde eend in de bijt in de line-up. De eerste eend, Avatar, overtuigde met een lekkere liveshow. De ander Ministry komt minder uit de verf. De industrial metal band speelt een snoeiharde metal set, snoeihard als in decibellen en gekozen nummers. Zanger en frontman Al Jourgensen sleurt aan het publiek en spuwt zijn teksten bijna letterlijk “in your face”. vanaf de start met ‘Hail to His Majesty’ tot afsluiter ‘Thieves’ dendert Ministry door.

Alcatraz_2016_Airbourne02De Aussies van Airbourne hebben op platengebied al geruime tijd niets van zich laten horen, het laatste wapenfeit ‘Black Dog Barking’ stamt alweer uit 2013.
Nou heeft Airbourne helemaal geen nieuw materiaal nodig om een feestje te bouwen op het podium.
De muziek die dit hardrock kwartet speelt is heel erg sterk gebaseerd op de klanken van de Australische “grote broer” AC/DC, dus daar hoeft de band het niet specifiek van te hebben.
De band heeft een sterke uitstraling en een simpele maar hoge entertainment waarde en daar scoort de band mee bij het Alcatraz publiek, met als climax het rondje dat zanger/gitarist Joel O’Keeffe door het publiek maakt tot aan het rolstoel podium aan toe, prachtig…binnenkort de nieuwe plaat.

Alcatraz_2016_Whitesnake02Whitesnake speelt de laatste keer in Europa met frontman David Coverdale. En waar kan je de carrière beter afsluiten dan op Alcatraz. De “prisonground” staat vol met enthousiaste toeschouwers die een lekkere set toebedeeld krijgen, een “greatest hits” compilatie. Oude krakers als ‘Fool For Your Loving’ en ‘Love Ain’t No Stranger’ gaan er in als zoete koek. Nummers uit het tijdperk van de internationale superhits als ‘Is This Love’, ‘Here I Go Again’ zorgen voor sfeer. Natuurlijk perst Tommy Aldridge er na ‘Crying in the Rain’ nog een lekkere drumsolo uit en krijgt de gitarist en bassist de ruimte te soleren. David heeft duidelijk meer moeite met de hoge uithalen. Het mag de pret niet drukken, Whitesnake zet een show neer vol nostalgie en laat David zijn carrière op Europese bodem in stijl afsluiten.

Alcatraz_2016_WithinTempation02Als headliner van de zaterdag pakt Within Temptation groots uit. Drums en keyboards hoog op het podium op zeg maar een tweede niveau, prachtig licht en visuals en ook Sharon’s jurk met laag uitgesneden en goed gevulde decolleté is tiptop in orde.
Het geluid op de festivalweide is zeer goed en de band speelt de dwarsdoorsnede van bijna hun gehele oeuvre ook nog eens eng zuiver.
De combinatie van alle boevengenoemde feiten en het bombast dat uit de speakers komt maakt het een prachtig en headliner waardig optreden. Zeker als blijkt dat de set eigenlijk een opsomming van “hits” is. Vanaf opener ‘Our Solemn Hour’ tot aan de toegiften ‘What Have You Done’ en het onmisbare ‘Ice Queen’ is het voor het publiek één groot feest der herkenning.
Within Temptation bewijst dat deze “Gothic” muziekstroming nog lang niet op zijn eind is en dat Within Temptation zelf ook nog wel wat jaartjes mee kan op dit hoge niveau.

Een geslaagde eerste dag Alcatraz Hard Rock & Metal Festival met hoogtepunten, het verassend sterke Avatar en de afscheid show van David Coverdale. Het team van RockMuZine genoot zoals het publiek genoot van de vele crowdsurfers en van de geweldige line-up.

Foto’s: (C) Conny van den Heuvel & Dirk van den Heuvel
Tekst: Theo Wapenaar & Erik van Dijk

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ