Evergrey – The storm within

Facebookrssmail

image004In 2014 bracht Evergrey het album ‘Hymns for the broken’ uit. Dit album betekende de terugkeer van drummer Jonas Ekdahl en gitarist Henrik Danhage en de terugkeer van beide heren was duidelijk hoorbaar op het album. Nu komt Evergrey met ‘The Storm within’, alweer het tiende album, en ze bewijzen krachtiger en energieker te zijn al ooit te voren. Het album gaat direct krachtig van start met het nummer ‘The distance’. Het nummer bestaat uit rockende riffs en mooie melodieën. Tom Englund laat direct horen wat voor fantastische zanger hij is met zijn typerende stemgeluid. Een heerlijke opening, dat vraagt om meer. Die vraag wordt dan ook direct beantwoord in het wat ruwere ‘Passing through’. Dit nummer is een genot om naar te luisteren voor de wat meer technische luisteraar, het bestaat uit wisselende tempo’s en zwaardere riffs tevens zijn de invloeden van gitarist Henrik Danhage hier goed hoorbaar.

‘Passing Through’ wordt gevolgd door het wat meer toegankelijke en rustige ‘Someday’, dit nummer doet totaal niet onder aan de voorgaande nummers en kan live nog wel eens van grote waarde zijn. Het is een aangename break tussen het geweld van de voorgaande nummers in en ‘Astray’, dat wederom bestaat uit wat groffer werk met spannende breaks en technisch gitaarspel. ‘In The Impossible’ is dan het moment daar voor toetsenist Rikard Zander, zijn melodieuze manier van spelen en de toevoeging van strijkers maken dit een mooie ballad waarbij Tom Englund wederom laat zien wat voor fantastische zanger hij is. Het nummer blijft klein en daarom zeer krachtig na al het voorgaande vuurwerk.

Op het album staan een aantal samen werkingen en ‘In Orbit’ met Floor Jansen is daar een van. ‘In Orbit’ is een toegankelijk nummer waarbij de nadruk op de zang ligt. De combinatie van Tom Englund en Floor Jansen is indrukwekkend, daarnaast bestaat het nummer uit wisselende tempo’s en wederom heerlijke gitaarsolo’s. Een andere samenwerking is die met Carina Englund, zij doet zeker niet onder aan Floor Jansen en de ballad met haar man is een heerlijk gevoelig nummer om naar te luisteren. Ook in het nummer ‘Disconnect’ is Floor Jansen hoorbaar echter is dit nummer vooral krachtig door het drumwerk van Jonas Ekdahl. Het nummer kent veel tempo wisselingen en Jonas weet keer op keer hier kracht bij te zetten. Zijn timing is grandioos en de passie is duidelijk hoorbaar.

Het album eindigt met het melodieuze ‘The storm’. Dit nummer ligt lekker in het gehoor en neemt je bijna mee op een dromerige reis door het oog van een storm. Het is een waardige afsluiter voor een fantastisch album.

‘The storm within’ is mogelijk het beste werk wat Evergrey ooit gemaakt heeft. De band laat zien dat ze met twintig jaar ervaring de ultieme balans weten te vinden tussen mooie krachtige nummers en nummers met moeilijke technische stukken. Ze durven te spelen met de luisteraar en weten hierdoor ieder nummer weer te boeien. De titel is perfect gekozen, en de innerlijke strijd die ‘The storm within’ is komt voelbaar terug in ieder nummer. Het album grijpt je aan en geeft je als luisteraar het gevoel dat je een kijkje mag nemen in iemands leven, een leven van strijd en mooie ervaringen. Kortom ‘The storm within’ is een “must have!”.

(9/10, AFM / Bertus / Suburban)

1. Distance 05:38
2. Passing Through 05:01
3. Someday 04:58
4. Astray 05:22
5. The Impossible 03:18
6. My Allied Ocean 04:06
7. In Orbit 05:38
8. The Lonely Monarch 05:28
9. The Paradox of the Flame 05:40
10. Disconnect 06:59
11. The Storm Within 06:15

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ