Scream Bloody Scum, “Oude rotten” en jong talent!

Facebookrssmail

Na de gezellige pre party is het zaterdag tijd voor “The main event”, met maar liefst 8 bands op het programma is Scream Bloody Scum een strak georganiseerd festival. 8 bands van “oude rotten” tot jong talent die elkaar continu aflossen van het kleine podium naar het hoofd podium. Katwijk en omstreken zijn uitgelopen en Scum is goed gevuld met liefhebbers van thrash en heavy metal.

Remain Untamed

Remain Untamed is ontstaan uit de asresten van Brutal Obscenity en waar de band recentelijk de vuurdoop kreeg in het Haarlemse Patronaat is nu Katwijk aan de beurt. Hardcore is hier het duidelijke recept en met Brutal Obscenity nummers als ‘Twisted Hearts’, ‘Fragile’, ‘U.A.R.’ wordt meteen de toon gezet. De muzikanten ogen wat statisch maar zanger Vinnie Schram weet perfect hoe deze bak herrie over te brengen en weet met zijn agressieve zangstijl perfect dat hardcore gevoel neer te zetten. Lekkere cover songs als ‘Step Down’ van Sick Of It All en ‘violent Pacification’ van D.R.I. worden afgewisseld met eigen nummers als ‘Final Sacrifice’ en ‘Pain’. Remain Untamed zorgt voor een fijne start van het drukke programma.

Sad Iron

Sad Iron is heavy metal band uit Noord Holland opgericht in 1979 en na een sterke debuutplaat, ‘Total Damnation’, in 1983 werd het stil. In 2012 heeft de band definitief weer de instrumenten opgepakt wat resulteerde in de tweede langspeler, ‘The Antichrist’, begin dit jaar. Lekkere thrashy heavy metal met een hoofdrol voor zanger / gitarist Marc van den Bos met zijn sterke vocalen. Oude nummers als ‘Demon’s Night’ en ‘Prisoners’ openen de set om uit te komen bij het vermakelijke nieuwe nummer ‘We Play To Kill’. Sad Iron brengt een lekkere pot muziek, gebracht met enthousiasme en sluit af met ‘Live Like A Rat’. De aan Sad Iron geboden 40 minuten zijn eigenlijk te kort en smaken naar meer.

Defazer

Defazer is een nog jonge thrash metal band uit de regio Den Haag. De band is opgericht in februari 2015 en zijn dus niet zo heel lang onderweg. De mannen brengen lekkere “old school” thrash metal en wat meteen duidelijk wordt is dat de heren bijzonder talentvol zijn. sterke nummers als ‘Order Out Of Chaos’, ‘Burning Horizon’ en ‘The Truce’ worden met enthousiasme gebracht en vinden hum aftrek bij de Katwijkse headbangers. Onder aanvoering van zanger / gitarist William zetten de jonge mannen zetten een lekkere show neer en tonen zij dat het wel goed zit meer het Nederlandse talent.

Martyr

Al vroeg op de avond, 21:00, is het de beurt aan de heavy metal iconen van Martyr. De zaal stroomt vol en het publiek ziet dat het jonge meisje Johanna haar rol in het intro van opener ‘Into The Darkest Of All Realms’ steeds makkelijker en met meer overtuiging weet te brengen. Na het nummer verlaat Johanna traditioneel crowdsurfend het podium, en Martyr dendert door met ‘Infinity’. Martyr hoef je niet te vertellen hoe je een feestje bouwt. Bassist Jeffrey Rijnsburger, de gitaristen Rick Bouwman en Marcel Heesakkers brengen hun muziek altijd met een gezonde dosis enthousiasme, neem daarbij de tomeloze inzet van Rop van Haren en je hebt een feest. Martyr speelt een set met voornamelijk nummers van de nieuwe plaat ‘You Are Next’ aangevuld met “oude” nummers als ‘Snow & Fire’ en ‘Circle Of 8’. Bij de knaller ‘Monster’ wordt Martyr bijgestaan door gitarist Gert Nijboer (Highway Chile, Purple Shade) die het nummer opent met een geweldige solo en een lekkere bijdrage levert aan het geweldige nummer. Martyr verzaakt nimmer, ook niet op Scream Bloody Scum, Top!

Black Knight

Black Knight is ook weer zo’n band die aan een tweede heavy metal leven is begonnen. Oorspronkelijk opgericht in 1982 in de regio Amsterdam heeft de band na een onderbreking in 2012 besloten weer op de planken te gaan. Met nummers van de debuutplaat, ‘Tales from the Darkside’, als ‘Story of the Day’ en ‘Beware of the Blind’ is het geen straf om Black Knight aan het werk te zien. Black Knight brengt een leuke show en toont zich als een aangename vervanger voor Vortex.

Vandale

Wie kent ze niet, de Nederlandstalige hardrockers van Vandale. De Limburgers brachten met ‘Schandale’ en ‘Stale Verhale’ twee tijdloze klassieke platen, platen die het anno 2016 live nog steeds goed doen. Nummers als ‘Geitenwollensokkenrockers’, ‘Pet in Bed’ en ‘Rot op’ worden luidkeels meegezongen door het publiek. Vandale heeft er zin, bassist Anton Masius manifesteert zich zoals we dat gewend zijn, swingend het gehele podium bestrijkend en zanger Bert van Klaveren lult en brult de boel gepassioneerd aan elkaar. ‘Weet ik veel’ en toegift ‘Stale Verhale’ besluiten de vermakelijke set en hoewel de oude krakers het nog steeds goed doen zou het ook leuk zijn om weer eens wat nieuw materiaal van deze oude rockers te horen. BAM!

 

Silenxce

Over bands en nieuw materiaal gesproken, Silenxce is ook zo’n band. De van oorsprong Sassenheimse band speelt weer met enige regelmaat live en brengt de lekkere thrash nummers welke terug te vinden zijn op de compilatie CD ‘Search For Distant Lights…’ uit 2003. Nummers als ‘Desire One’, ‘Agent Orange’ en ‘Masquereign’ zijn lekker om terug te horen. Nummers die nog steeds staan als een huis, maar toch verlangt het publiek nieuw materiaal. Wat jammer is deze avond is dat de vocalen van zanger Arno van Duin wat te zacht staan en niet helemaal lekker uit de speakers knallen. Verder doet Silenxce het goed, het betere beuk werk van Hans de Vreugd a.k.a. “Kruup” en fijn gitaarwerk van het tandem Hans Bizot en Herman Verhoef zorgen voor een lekkere “old school” thrash show.

Wolfen

Laatste band van de avond is het Duitse Wolfen. De power thrash formatie was als een van de laatste bands toegevoegd aan de line-up na het afzeggen van het Belgische After All. De zaal was al wat minder goed gevuld dan bijv. bij Martyr, de mannen moesten het ermee doen. Met nummers van de laatste langspeler als ‘All That Remains Is Nothing’ en ‘Digital Messiah’ moest Wolfen het gemis van After All opvangen. Dit lukt slechts gedeeltelijk getuige de handvol headbangers in de zaal. Wolffs sluit af met de Iron Maiden cover ‘2 Minutes to Midnicht’, een nummer waarmee de band alsnog de handen op elkaar krijgt.

Scream Bloody Scum 2016 is een succes getuige de opkomst van het publiek, sterke optredens van de bands en een strakke organisatie. In 2017 gaat Scream Bloody Scum naar buiten, er wordt gezocht naar een vaste datum voor het festival zodat de organisatie langer de tijd heeft om een goede line-up neer te zetten. De mannen van Scum, The Hague Heavy Metal Alliance en Slowrunner Records / Doomsday Celebration hebben voor deze versie in korte tijd een geweldige line-up weten neer te zetten, waarvoor hulde!

Foto’s (C) Lennn Photography

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ