Eerste editie Rotterdam Rocks smaakt naar meer!

Facebookrssmail

De eerste editie van Rotterdam Rocks kan als een doorslaand succes de boeken in. Maar liefst 400 rockers hadden de weg naar de Baroeg gevonden en voor de gelegenheid hun oude spijkerjas met opnaaiers weer eens uit de kast gehaald. De line up van deze eerste editie deed een greep uit de vaderlandse hard rock / heavy metal historie resulterend in een hoog 40+ gehalte onder de bezoekers. Onder het motto gezellig een biertje doen met oude bekende en een stevig potje jarig ’80 rock bleek deze avond het perfecte avondje uit en was de alom sfeer geweldig.

1981 was het jaar waarin de band Ear Danger het levenslicht zag en in die eerste jaren zijn er verschillende demo’s verschenen maar het heeft uiteindelijk tot 2011 geduurd voordat er een volwaardig album verscheen. De band heeft inmiddels met de nieuwe line up wat vers bloed toegevoegd en lijken klaar voor de toekomst met de release van een tweede album ‘Warrior Soul’ in 2014. Deze avond mocht Ear Danger het spits afbijten en dat deden zij met bijzonder veel enthousiasme wat meteen oversloeg op het toegestroomde publiek. Het publiek werd verwent met heerlijke jaren ’80 heavy metal en met oude krakers als ‘Burnt At The Stake’ en ‘1000 Days In Sodom’ kregen de heren de handen op elkaar. Geleidelijk aan stroomt de zaal vol en toch vindt bassist en frontman Matt Verschoor de ruimte om tijdens het vermakelijke ‘Beelzebub’s Friend’ een uitstapje te maken om tussen het publiek zijn bas te bespelen. Opmerkelijk is de zang en de hoge uithalen die Leon Lohmann weet te produceren, een geluid dat niet zou hebben misstaan op de demo’s uit de beginjaren en welke perfect het gevoel geeft weer in de jaren ’80 belandt te zijn. Recente nummers als ‘Bound By The Law (Of Heavy Metal)’ en ‘City On Fire’ sluiten de set af en dragen bij aan een heerlijke opening van deze avond.

DSC_0645-02_Ear-Danger_RRocks_20151107

Highway Chile is een band die in haar roemruchte jaren zo’n beetje voor iedere heavy metal band die Nederland aandeed het bal opende en mocht natuurlijk niet ontbreken op dit feestje. Het van oorsprong Rotterdamse Highway Chile speelde op deze avond een thuiswedstrijd en had het genoegen dat de Baroeg inmiddels volledig gevuld was. De heren kende hun definitieve doorbraak in 1983 met de release van hun debuutalbum ‘Storybook Heroes’ met de tijdloze klassiekers als ‘Headbangers’ en ‘Carol (Lady Of The Dark Room)’. Als ware rockbazen betraden de heren met zonnebril het podium gedragen door een bijzonder enthousiaste menigte. Oude krakers als ‘Jesse James’ en het door het publiek enthousiast meegezongen ‘The Fever’ passeerden de revu en zorgden voor een heerlijke sfeer. De bands Highway Chile en Helloise zijn al jaren nou met elkaar verbonden daar een drietal leden in beide bands zijn kunsten vertoond en daarmee was het dus ook gerechtvaardigen dat ook wat Helloise klassiekers ten gehore gebracht werden. Recenter werk zoals bijvoorbeeld ‘Keeper Of The Earth’ ontbrak ook niet in deze heerlijke setlijst en daarmee zette ook Highway Chile de Baroeg op zijn kop.

DSC_0805-02_Highway-Chile_RRocks_20151107

 

Tussen de bedrijven door verzorgde DJ Lucky de muziek, lekkere oude krakers van hard rock legendes tot jaren ’80 thrash nummers kwamen voorbij en droegen bij aan het sfeertje van “back in the days”. De vrijwilligers van Baroeg verzorgde met kaasblokjes, plakken worst, chips en borrelnoten voor het herkenbare huiskamergevoel waar Baroeg bekend om staat.

De Nederlandstalige rockers van Vandale is de volgende spraakmakende band die het Rotterdamse publiek mag vermaken. Deze uit Limburg afkomstige heren hebben hun faam verdient met hun directe, compromisloze Nederlandstalige teksten en hebben met albums als ‘Schandale’ en ‘Stale Verhale’ een unieke bijdrage geleverd aan de vaderlandse hard rock historie. Lang is het stil geweest rond dit gezelschap totdat in september 2013 een nieuwe singel ‘Betale’ uitgebracht werd, de release van een nieuw album laat nog op zich wachten al zal dat niet al te lang meer zijn. Vanaf de eerste noten ging de Baroeg los en schreeuwde het publiek mee met krakers als ‘Vrienden Uit De Kroeg – Geitenwollensokkenrockers’ en ‘Als Je Hart…” en ook de heren op het podium genoten zichtbaar van deze ongekende belangstelling. Hoogtepuntjes waren ‘Pet In Bed’, ‘Rot Op’, waarbij bijna niemand nog zijn kaken op elkaar kon houden, en de meezinger ‘Weet Ik Veel’. De nieuwe singel ‘Betale’ kwam nog voorbij en er werd afgesloten met ‘ Stale Verhale’ met een wel erg jeugdig zangeresje welke de refreinen voor haar rekening nam. Vandale rockte weer als vanouds en zorgde voor een groots vermaak deze avond.

DSC_1040-01_Vandale_RRocks_20151107

DSC_0904-02_Vandale_RRocks_20151107

Picture, de eerste Nederlandse heavy metal band, mocht als laatste band de bühne op en konden zich opmaken voor een heet avondje Baroeg. Picture natuurlijk vooral bekend geworden met een eerste 4 LP’s met geweldige zangers als Ronald van Prooijen, mede verantwoordelijk voor de eerste 2 platen, en Shmoulik Avigal welke met Picture ‘Diamond Dreamer’ mocht opnemen. Vanaf ‘Eternal Dark’ moeten we het doen met Pete Lovell wat natuurlijk ook geen straf is. Picture starte met lekkere nummers als ‘Diamond Dreamer’, ‘Eternal Dark’ en ‘Make You Burn’ en het publiek vermaakte zich prima. Opeens stond er een ongekende verrassing op het podium, waar een oplettende fotograaf hem reeds luidkeels meezingend gespot had in het publiek, verscheen daar ineens tijdens de metal klassieker ‘Heavy Metal Ears’ de oorspronkelijke zanger Ronald van Prooijen. Ronald kon rekenen op massale steun van uit het publiek en was, misschien onbedoeld, het hoogtepunt van de avond en wat was het heerlijk om hem weer in actie te zien. De heer Lovell nam de microfoon weer over en Picture speelde wat oude tracks en wat recenter werk van het album ‘Warhorse’. Het wachten was de klassieker van de avond met in het achterhoofd de aanwezigheid van Ronald van Prooijen, Bombers!! Bombers kwam maar Pete stond het jammerlijk niet meer toe dat Ronald ook deze klassieker voor zijn rekening zou nemen. ‘Into The Underworld’ en als toegift het lekkere ‘The Hangmen’ sloten de avond in stijl af. Picture was weer geweldig en zeker met het onaangekondigde bezoek van Ronald van Prooijen wat naar meer smaakte maar deze avond niet kreeg. Hoop op een toekomstige reünie bracht het wel.

DSC_1191-02_Picture_RRocks_20151107

Een geweldige avond in Baroeg, Rock is terug in Rotterdam en dit succes schreeuwt om een vervolg en krijgt dit ook. De volgende editie is op zaterdag 8 oktober 2016! Met dank aan alle medewerkers en vrijwilligers van Baroeg voor hun bijdrage aan een zeer vermakelijke avond en het lesje in Nederlandse Metal.

Foto’s (c) Dirk van den Heuvel, DCHPhotography / RockMuZine.nl

DSC_1231-02_Picture_RRocks_20151107

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ