Darkhaus – When Sparks Ignite

Facebookrssmail

darkhaus-when-sparks-igniteDarkhaus brengt op 30 september hun derde album met de naam ‘When Sparks Ignite’ uit. De titel van dit nieuwe hoofdstuk kon niet toepasselijker zijn: de muziek spettert uit de speakers. Verrassend is de ongelijke verhouding tussen het tekstuele gedeelte van het album en het energieke gevoel dat het muzikale gedeelte van het album de luisteraar geeft. De namen van de tracks en de lyrics zijn vrij duister en melancholisch en staan in schril contrast met de muziek. Om wat voorbeelden te geven: ‘The Last Goodbye’, ‘Feel My Pain’, ‘Helpless’ en ‘Bye Bye Blue Skies’ zijn allemaal pittige nummers die qua muziek iets anders doen vermoeden.

Voor diegenen die nog nooit van Darkhaus gehoord hebben: het is een Dark Rock formatie die bekend staat om haar diverse samenstelling wat betreft de achtergrond van de bandleden. Ze komen uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Oostenrijk en de Verenigde Staten en je kunt ze al kennen als leden van Pro-Pain en Eisbrecher.

‘When Sparks Ignite’ is een krachtig album geworden dat voor luisteraars van verschillende zwaardere genres waarschijnlijk heel toegankelijk is. Hier en daar zijn er 80’s elementen te bespeuren en dat is verre van onprettig. Alle tracks zijn vrij rap van tempo maar er is ook een ballad toegevoegd om het album te completeren, ‘Tears Of Joy’. Het is een nummer waarin een verloren liefde en de behoefte aan het afsluiten van een tijdperk de hoofdrollen spelen. Weer die melancholie zonder zeurderig te zijn, schitterend. Het album klinkt als een goed samengesteld menu dat in balans is.

Leadzanger Hanlon heeft een stevige stem die prettig is om naar te luisteren en een diversiteit aan vaardigheden beheerst. Bovenal valt op hoe zuiver hij zingt. Hij eist met zijn gezang niet alle aandacht in de tracks op, maar is een onderdeel van de muziek en dat maakt de tracks, elk voor zich, een perfecte eenheid. Het album is mede daardoor een absolute aanrader.

(8,5/10, Oblivion / SPV)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ