Jotnar – Connected / Condemned

Facebookrssmail

Het uit Spanje afkomstig Jotnar bestaat sinds 2008. Na de release van hun EP ‘Giant’ in 2012 wisten ze een aardige live reputatie op te bouwen. Zo speelden ze onder andere op festivals als Metaldays en Villa de Bilbao. Ze speelden onder andere met bands als Korn, Machinehead en Hatebreed. Nu is het tijd voor hun debuutalbum ‘Connected / Condemned’. Wanneer je denkt aan het genre moderne melodieuze death metal, dan weet je eigenlijk nog niet precies wat je kan verwachten. Echter weten de heren van Jotnar de overtuigen met maar liefst 14 nummers vol beukende agressieve klanken.

‘Connected / Condemned’ opent met het gelijknamige nummer. In de opening worden er subtiele samples gebruikt. Dit is van korte duur en al snel wordt je meegesleepd in een agressief, rammend nummer. De vocalen mean en clean zijn divers, het gitaarspel bestaat uit vette riffs en strakke solo’s, maar het is vooral drummer Jose Rodriguez die direct indruk maakt. Minder subtiel is de opening van ‘Remaining Still’, dit nummer is direct beuken geblazen. De vocalen van Mario Infantes zijn vol agressie. Wederom is het drummer Jose Rodriguez die er ijzersterk in knalt. De afwisseling met de clean vocals en de samenzang met gitarist Elhadji N’diaye is bijzonder goed verwerkt in dit nummer, waardoor het niet enkel strak rammen geblazen is maar ook het melodieuze asspect van de band goed naar voren komt.

In ‘Missing Shadows’ ligt de nadruk nog meer op het melodieuze geluid. Dit is een prettige afwisseling op het geheel. De clean vocals zijn sterk en mooi in balans met het zware en agressieve geluid van de band. Ook bassist Octavio Santana treed hier meer op de voorgrond. Gitaristen Ben Melero en Elhadji N’diaye zorgen voor een mooi en vol geluid met fijne riffs en slepende solo’s.
In ‘Broken Esteem’ wordt er gekozen voor meer aandacht voor de clean vocals. Het is een heerlijke beukende plaat. De vocalen zijn sterk, de gitaren hebben een mooie verhalende lijn, de baslijnen zijn tof, maar uiteindelijk komen we toch weer terug op die drummer. Na vier nummers ben ik om. Jose Rodriguez is fantastisch!

‘Starved Of Guidance’ opent met een sterke verhalende gitaar, maar gaat al snel over vette grooves gecombineerd met harde grunts. De balans in dit nummer tussen het melodieuze reffrein met clean vocals en de groovende rammende gitaren met harde grunts is fantastisch. Het is daarmee mogelijk het sterkste nummer op het album. Vol dreiging en agressie is het harde ‘The Sentence’. Het is lekker up tempo en vol stoere riffs. Ook in ‘The Loneliness Legacy’ ligt het tempo lekker hoog. Hier wordt er verrassend gekozen voor clean vocals. De diversiteit van deze band is enorm en daardoor weten ze ieder nummer variatie te brengen. Nelly Furtado fans zullen de cover van ‘Say It Right’allicht niet zo waarderen. De heren weten van een vrolijk popnummer een bijna onherkenbare metalplaat te maken. Het is een leuke cover, waarbij het reffrein op epische wijze wordt neergezet. Er wordt afgesloten met een samenwerking met Jennie Nord. In ‘The Portrait’ komen nog eens alle sterke aspecten van Jotnar voorbij. Stoere riffs, retestrak drumwerk, rauwe grunts, sterke samenzang en dan nog even een stukje accoustisch is de break met daarin de mooie stem van Jennie Nord waardoor je als luisteraar gewoon gegrepen wordt. Het einde is subtiel, maar dit nummer wordt vooral gekenmerkt door hele sterke samenzang. Het is een geweldige afsluiter, van een fantastisch album.

Zelden brengt een band zo’n sterk debuut album uit als de heren van Jotnar. De muzikale diversiteit is enorm. De nummers zijn allen stuk voor stuk verassend en tijdens het luisteren raak je geen moment verveeld. Over ‘Connected / Condemned’ bestaat geen enkele twijfel, dit album moet je hebben!

(90/100, Massacre Records)

Tracklist:
• Connected/Condemned
• Remainig Still
• Missing Shadows
• Broken Esteem (ft. Bjorn Strid)
• Suicidal Angel
• Live Together Die Alone
• Starved Of Guidance
• I, The Paradox
• The Sentence
• Invisible Trace
• The Loneliness Legacy
• Say It Right (Nelly Furtado cover)
• Envy World
• The Portrait (ft. Jennie Nord)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ