Truckfighters – V

Facebookrssmail

truckfighters_v_five_1400Truckfighters zag 15 jaar geleden het licht toen bassist Ozo (Oskar Cedermalm) en gitarist Dango (Niklas Källgren) besloten samen te gaan jammen in een vervallen oefenruimte in het Zweedse Örebro. Het eerste nummer dat het tweetal opnam, ‘Desert Cruiser’ groeide uit tot een stoner classic. Ozo en Dango zijn nog steeds samen, maar Truckfighters versleet in de loop van de tijd behoorlijk wat drummers. “We use to say that Truckfighters has a ‘very Spinal Tap relationship’ to drummers,” aldus guitarist  Niklas, “but we are really happy with the contributions of Daniel ‘El Danno’ Israelsson on V”. Truckfighters zet haar 15 jarige jubileum luister bij met maar liefst 2 albums. Eerder dit jaar kwam het  live album ‘Live in London’ uit en eind september brengt de band haar vijfde studioalbum ‘V’ uit.

‘V’ opent met het beklemmende ‘Calm Before the Storm’. ‘Calm Before the Storm’ is een ruim 8 minuten durend epos over de verdwijning van de 17 jarige Lisa Holm.  Samen met de clip waarin de tijdlijnen van voor en na de verdwijning van Lisa naar elkaar toe bewegen komt het nummer keihard binnen. Het nummer begint rustig maar met een onheilspellende ondertoon. Net als de clip culmineert de muziek in een snoeiharde ontlading. Laat ik maar met de deur in huis vallen: ‘Calm Before the Storm’ is een majestueuze opener van een van de beste platen van 2016.

Truckfighters hebben op ‘V’ leren doseren en dat maakt de band alleen maar gevaarlijker. De afwisseling tussen de bijna lieflijke melodieën en de kiezelharde stoner riffs maakt dat deze laatste alleen maar een grotere impact krijgen. Een nummer als ‘Hawkshaw’ bijvoorbeeld bestaat in de basis uit een prachtige melodie verpakt in loodzware lagen fuzz. Want vergis je niet, Truckfighters kan nog steeds beuken als de beste; de donderende drums, grommende bassen en loodzware fuzzy gitaarriffs vliegen je om je oren. ‘The 1’ is bijvoorbeeld vrijwel geheel opgebouwd uit een enkele moddervette riff, maar die wordt zodanig afwisselend ingevuld tussen bas, slaggitaar en sologitaar dat je je geen moment verveelt gedurende de ruim 6 minuten die ‘The 1’ duurt. ‘Fiend’ is een ontzettend catchy nummer met prachtige melodielijnen gedrenkt in bakken fuzz en distortion. Het doet daarmee denken aan ‘Just Like Honey’ van the Jesus and Mary Chain, de koningen van het verpakken van melodie in gitaarnoise. Het afsluitende ‘Storyline’ neemt de luisteraar mee op een muzikale reis door het fuzzy universum van Truckfighters. Na een minutenlange orkaan van knallende drums en duistere riffs op bas en gitaar eindigt ‘Storyline’ melancholisch en bijna lieflijk.

Stoner legende Josh Homme noemde de Truckfightes ooit “The best band that ever existed”. Op ‘V’ onderstreept de band deze woorden. Wat een plaat! Hard, melodieus, dreigend, prachtig en schurend; ‘V’ is het allemaal en waarschijnlijk komen daar per luisterbeurt nog meer superlatieven bij. ‘V’ is wat mij betreft het beste album van 2016 tot nu toe. (9/10)

‘V’ wordt op 30 september uitgebracht bij Century Media in samenwerking met Truckfighters’ eigen label Fuzzorama.

tfpress2016-3_web

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ