Damian Wilson- Thank You (The Holdsworth Sessions)

Facebookrssmail

Musical liefhebbers kennen Damian Wilson van de rol van Jean Valjean uit de Engelse versie van Les Misérables. Daarnaast is Damian vooral bekend als rock/metal zanger van bands als Threshold, Headspace en Ayreon. Op 11 oktober jl. werd Damian 50 jaar. Die avond vierde hij zijn verjaardag niet alleen met een optreden in MEZZ in Breda, hij bracht ook zijn EP ‘Thank you (The Holdsworth Sessions)’ uit. Hier staan vijf nummers op die geschreven zijn voor piano, viool en cello. Deze EP is geproduceerd door (pianist) Andrew Holdsworth. Met ‘Thank You’ keert Damian terug naar ‘Just The Way It Goes’, want ruim twee decennia geleden nam hij dat klassiek georiënteerde album samen met Andrew op.

De EP gaat van start met de titeltrack. Dit nummer schreef Damian over de fijnste jaren van zijn leven aan boord van zijn meest favoriete boot ‘Mistral’. Kort daarna was hij met ‘Mistral’ onderweg naar ‘Cropredy festival’, toen ‘Mistral zonk. Het was de derde boot van hem die zonk. Na het heldere pianospel, raakt de stem van Damian me al tijdens de eerste woorden die hij zingt. De strijkers smelten op de achtergrond samen met piano en zang. Alles is prachtig verdeeld over de koptelefoon. De geluidkwaliteit is ook zeer goed. Damian zingt helder en breekbaar, dit nummer blijft klein en ingetogen.

‘Let Me Down Slowly’ gaat over de worsteling die Damian had nadat een relatie eindigde.  Sommige woorden zijn heel klein gezongen, andere met iets meer volume. Dit draagt bij aan de emotionele lading in zijn zang, ieder woord is raak. De enkele noten die Andrew op zijn piano speelt, zijn langzaam en intens. De strijkers geven met hun sombere klank extra diepgang. De stem van de sopraan is zonder woorden, maar juist dit zegt zo veel, het geeft me kippenvel. Damian laat enkele pauzes vallen in zijn zang, dit onderstreept de pijn die hij voelt. Vooral de laatste regel is uiterst breekbaar gezongen, wow.

‘God Be My Judge’ verscheen eerder op ‘Weir Keeper’s Tale’, een album dat hij samen met Adam Wakeman maakte in 2016. Maar nu hoor je een versie met piano en strijkers. Beide versies zijn klein gespeeld en gezongen, maar ze zijn wel degelijk anders. 
Hoewel ‘Until I’m With You’ over het verlies en verlangen van een vriendin gaat, kan men dit vertalen naar de eigen situatie.

Nick Woodbridge, een goede van vriend van Damian schreef ooit het nummer ‘Can you hear me’. Jaren geleden vertelde Nick dat hij tijd voor zichzelf nodig had en verdween. Sindsdien heeft Damian niks meer van hem gehoord. Andrew bespeelt langzaam en gevoelig de piano. Weer raakt Damian mij met zijn stem. De strijkerssmelten samen met piano en zang. Enkele keren wordt de zin ‘Can you hear me’ samen gezongen, deze bijzondere samenzang is uiterst teder.  De stemmen worden op een fantastische manier één met de muziek,  de scheidingslijn tussen zang en muziek vervaagt op een sublieme manier. Dit laatste nummer eindigt prachtig met een wegstervende toon op piano.

‘Thank You’ zal door progrock/metal liefhebbers gewaardeerd worden, want zij houden van Damian’s veelzijdige stem. Maar deze EP kan valt ook vast in de smaak bij liefhebbers van klassieke en/of ingetogen muziek. Dit album is geschikt voor een grotere doelgroep, maar is allesbehalve commercieel van opzet. ‘Thank You’ is puur en intens, klein van opzet, maar fantastisch uitgevoerd. 
(95/100) (Eigen Beheer)

Track list:

1.Thank You 03:03
2.Let Me Down Slowly 04:10
3.God Be My Judge 03:58
4.Until I’m With You 03:47
5.Can You Hear Me 03:24     

Line up:

Damian Wilson (zang) 
Andrew Holdsworth (piano) 
Tony Woollard (cello) 
Charlie Brown (viool) 
Judith Charron (sopraan) 
Justin Wilson (achtergrondzang) 
Paul Jude Wilson (achtergrondzang)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ