Dethonator – Dethonator

Facebookrssmail

2016-album-coverHet nog redelijk onbekende Dethonator uit Londen bestaat onder de huidige naam al sinds 2009. Ze komen nu met hun tweede studioalbum ‘Dethonator’, als opvolger van ‘Return To Damnation’ uit 2013. Het album ‘Dethonator’ werd oorspronkelijk in 2010 uitgegeven, en daarmee is het herlancering van het origineel alleen wel ingespeeld door de huidige bandleden. De band heeft duidelijke klassieke metal invloeden, echter hebben ze een eigen sound met ook invloeden van progressieve metal.

Het album opent met ‘Wreckers’. Het nummer wordt gekenmerkt door een goede opbouw, en is een sterke opener van het album. Opvallend is direct het goede samenspel van de gitaren en de diversiteit in de zang. ‘Wreckers’ wordt gevolgd door ‘Harbinger’. Dit nummer is wederom lekker up tempo. De gitaarriffs van Henry Brooks zijn duidelijk meer technisch, ook wordt er meer gegrunt in dit nummer. Grunten is in eerste instantie nog niet het sterkste punt van de band, en voelt nog een beetje onwennig aan. Echter kom dit in latere nummers goed en is de stem van zanger Tris Lineker erg aangenaam om naar te luisteren, tevens zijn er veel stukken met samenzang van zowel gitarist Henry brooks, als bassist Adam Lineker die het gruntwerk voor zich neemt.

Dat Tris Lineker een goede stem heeft hoor je duidelijk in ‘I Am Thunder God’. Dit nummer is waarschijnlijk wel de publieks favoriet. Het nummer heeft alles, een pakkende intro met onweer, stevig gruntwerk, mooie zuivere zang, goede gitaarsolo’s en een tof einde. ‘In Shadows’ is er meer agressie hoorbaar in de stem van Tris Lineker. Ook in dit nummer weer tof samenspel van de gitaren afwisselend met wat ruwer werk. Het drummen van John Armstrong is echt super strak. Dit laatste zorgt ervoor dat ook de break met het mooie rustige gitaarspel goed tot zijn recht komt.
De eerder benoemde samenzang van de heren is in het nummer ‘Dethonator’ van grote waarde. Hier wisselen de grunts goed af met de zuivere zang. Het is verder een lekker rockend nummer wat goed door ramt. Het einde is wederom tof gedaan.

Een agressieve bijna chaotische opening is er voor het nummer ‘Massive Demonic Killing Spree’. De opening past bij de titel. Het bassen van Adam Lineker is hier meer op de voorgrond. Het nummer kent veel tempowisselingen en de samenzang in dit nummer is erg goed gedaan. De scherpe gitaarsolo vlak voor het einde is vet, en gaat over in mooi samenspel. Het album eindigt met In ‘The Place Of The Skull’. Met een rustige mooi uitgebalanceerde opening en een bijna bombastische opbouw is dit een meer technisch nummer. Ook in dit nummer weer veel tempowisselingen met prog invloeden. Het einde is voor de bassist, dit klinkt lekker hectisch en psychedelisch. Het nummer is een goede afsluiter van een goed album.

De band gaat in 2017 de studio in voor het opnemen van nieuw materiaal. Na dit album is dit iets naar om uit te kijken. De band is creatief en heeft zeer zeker potentie. ‘Dethonator’ is een goed album en verrast op een aangename manier.

(7/10, Eigen beheer)

Tracklist:
• Wreckers
• Harbinger
• I Am Thunder God
• Many Have Fallen
• Shadows
• Dethonator
• Morbid Skies
• Massive Demonic Killing Spree
• In The Place Of The Skull

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ