Pain – Comming Home

Facebookrssmail

pain-coming-home-artworkPeter Trägten is een Zweedse producer en multi-instrumentalist die bij het grote metalpubliek vooral bekend is van zijn werk bij de band Hypocrisy. Net als zijn landgenoot Dan Swäno is hij een bezige muzikale bij en vult hij zijn dagen met andere projecten en bands. Lock Up, Bloodbath, War en The Abyss zijn enkele van de bands waarvan Peter een drijvend lid was. Tussendoor speelde hij ook nog live samen met Marduk en enkele anderen. Wanneer Trägten niet op tour is, zit hij in zijn studio, The Abyss, waar hij onder andere al samenwerkte met Sabaton, Dimmu Borgir, Celtic Frost, Children Of Bodom en Amorphis.

Pain kan je vooral beschouwen als een solo project van Peter, want de man speelt op het studio materiaal bijna alle instrumenten zelf in en hij zorgt tevens voor de vocalen. Aanvankelijk was Pain muzikaal vooral industrial gericht, maar geleidelijk aan werd die muzikale richting verder gepolijst tot wat we nu te horen krijgen op ‘Coming Home’; een mix van industrial, rock, gothic en dark metal die als zeer toegankelijk mag beschouwd worden. Tägtren die in bijna alle bands waar hij de vocalen verzorgde de gruntstijl hanteerde, laat in Pain horen dat hij ook met “normale” zangstem een voortreffelijk zanger is.

Wat Pain ook apart maakt zijn de orkestrale passages, die mooi passen in het geheel van de composities. Tägtren is ook als componist van alle markten thuis en weet na al die jaren hoe hij een degelijke song in elkaar moet stoppen. Het is dan ook geen sinecure om op dit album een song te vinden die er uitspringt alhoewel, ‘Black Night Satellite’ zeker een van de hoogtepunten genoemd mag worden. Tägtren is er ook de man niet naar om bandwerk af te leveren, want op de songs van ‘Coming Home’ een precies stikkertje te kleven, is onmogelijk. De basis mag dan ooit bestaan hebben uit industriële beats, die fase is Peter met Pain al lang overstegen. Zo valt op de titelsong geen vleugje industrial meer te noteren en zorgt alleen het stevige gitaarwerk ervoor dat het geen popsong geworden is.

Algemeen beschouwd is ‘Coming Home’ een onderhoudend album geworden dat in de lijn van de verwachtingen lag. De meeste songs blijven lekker hangen en Tägtren weet weer een allegaartje aan geluiden door elkaar te mixen die samen een perfect geheel vormen. Af en toe wordt het misschien iets te plat commercieel zoals op de ‘Final Crusade’ maar dat doet geen afbreuk aan het geheel. Nog even vermelden dat Sabaton zanger Joakim Broden enkele zinnetjes mocht meekomen brullen op ‘Call Me’ en dan zijn we rond.

(8/10, Nuclear Blast)
Tracklist:
1. Designed To Piss You Off 3:54
2. Call Me 4:13
3. A Wannabe 4:15
4. Pain In The Ass 4:06
5. Black Knight Satellite 3:41
6. Coming Home 4:40
7. Absinthe Phoenix Rising 3:40
8. Final Crusade 3:54
9. Natural Born Idiot 4:16
10. Starseed 4:44

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ