Whirlwind – 1714

Facebookrssmail

Pas na 10 jaar bestaan je eerste teken van leven qua productie afleveren is vrij uniek in de metalscene. Het is van toepassing op het Spaanse Whirlwind, afkomstig uit Catalonië. De reden voor dit lange wachten is dat oprichter Mark Wind ook in een andere band zit, Korgull the Exterminator,  voor Whirlwind was daarbij niet of nauwelijks tijd, de pandemie heeft het proces van het produceren van het debuutalbum ook nog eens vertraagd. In de summiere aangeleverde bio vermeldt de band beinvloed te zijn door Duitse bands als Running Wild, Helloween en Accept, waarbij zij onder andere epische refreinen willen schrijven. Tekstueel gezien beschrijft Whirlwind de Catalaanse geschiedenis.

Het album staat vol met epische heavy metal welke het beste klinkt bij de mid-tempo en licht uptempo nummers als ‘The call, ‘Under siege’ en ‘Red september’, waar de refreinen sterk over komen. Van een andere orde van grootte zijn de snelle nummers zoals het speedy ‘Rebels arise!’ en afsluiter ‘Echoes of time’ met een erg fraai melodieus refrein. Een relatief rare eend in de bijt lijkt ‘Torture, knife & fire’ te zijn door het effect op de zang in het eerste de couplet on verder te gaan in ‘normale’ zang. ‘Gallows tithe’ bevat een heerlijke tempoversnelling halverwege. Mede door het langzame tempo en de gedragen zang krijgt ‘Cannons of infuriation’ een typisch episch karakter. De genoemde Duitse invloeden zijn inderdaad sterk waarneembaar. Echte uitschieters zijn er niet te noemen, het album heeft een continu bepaald niveau.

Hoewel Whirlwind geen nieuwe paden bewandelt en ook geen spectaculaire riffs en inhoudelijke nummers maakt, levert het toch een fraai debuutalbum af, wat zeker de moeite waard is om te luisteren. Ik ben benieuwd hoe lang het nu gaat duren eer we weer wat van Whirlwind vernemen. (82/100) ( Fighter Records )

Bandleden:

Hector Llaurado               –              Vocals

Artur Julio                           –              Guitars

Mark Wild                           –              Guitars

Philip Grave                       –              Bass

Jordi Julio                            –              Drums

Tracklist:

1                    1714 (intro)

2                    The call

3                    Under siege

4                    Rebels arise!

5                    Torture, knife & fire

6                    Gallows tithe

7                    Cannons of infuration

8                    The bastard duke

9                    Immortal heroes

10                Red September

11                Echoes of time

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ