Them – Sweet Hollow

Facebookrssmail

them_coverTegenwoordig is het best “in” om de oude tijden te laten herleven van de twee bands die gekenmerkt werden door het unieke stemgeluid van Kim Bedix Petersen, bij het merendeel der rockers beter bekend als King Diamond. We hebben het hier natuurlijk over Mercyful Fate en King Diamond, twee bands die de nodige klassiekers op hun conto hebben staan en die mede verantwoordelijk zijn voor een stukje metalen geschiedenis. Niets mis mee zolang er uiteraard kwaliteit geleverd wordt. Zo kregen we dit jaar van de voormalige, legendarische Mercyful Fate gitaartandem, Denner/Shermann (ook onder deze naam opererend) een tweetal ijzersterke exemplaren op ons afgevuurd en mochten we in het verleden al verschillende, goede exemplaren van King Diamond adepten aanhoren zoals Portrait en Attic.

Nu hebben we hier het debuut album van het Amerikaanse Them. Vernoemd naar een van de beste King Diamond albums wordt de lat meteen onwaarschijnlijk hoog gelegd. In 2008 opgericht als King Diamond cover band met in de gelederen zanger Troy Norr (Coldsteel), bassist Mike LePond (Symphony X), drummer Kevin Talley (Suffocation), gitaristen Markus Ulrich (Lanfear, Septagon), Markus Johansson (Sylencer) en toetsenist Richie Seibel (Lanfear) is dit dan ook een band die er geen doekjes omwindt en de tijden van een goed muzikaal uitgesponnen griezelverhaal compleet met stemmetjes, verhalende vertellingen en sublieme opbouw doet herleven. Zonder te overdrijven kan worden gesteld dat dit album met gemak over die hoge lat heen springt. Niet alleen zit het verhaal in dit concept album verduiveld goed in elkaar maar is de muzikale invulling om te smullen. De splijtende riffs, spetterende solo’s, geniale tempowisselingen en sinistere stemmetjes vliegen je om de horen in nummers die, ondanks dat ze vrij complex in elkaar zitten, toch behoorlijk catchy zijn en lekker snel blijven hangen.

Vanaf intro ‘Rebirth’ waarin de dode dochter van hoofdpersoon KK Fosser wordt opgegraven tot en met het afsluitende ‘When the Clock Struck Twelve’ waarin ze weer de pijp aan Maarten mag geven is dit een album in de juiste, vakkundige King Diamond traditie. Om deze plaat af te doen als aftreksel hiervan zou echter te kort door de bocht zijn. Uiteraard klinkt Norr in de hogere regionen werkelijk als 89 druppels water op King en is hij ook met gemak de overige variaties de baas maar maakt hij ook veelvuldig gebruik van zijn normale stem die meer weg heeft van voormalig Iced Earth boegbeeld Matt Barlow. Ook muzikaal gezien horen we invloeden van Iced Earth en Nevermore terug zodat we kunnen beter kunnen spreken van een zeer geslaagde aanvulling op het spookachtige genre.

‘Forever Brurns’ opent lekker fel en dit wordt door diverse nummers volgehouden tot het wat rustigere, haast poppy middenstuk ‘Dead of Night’. Dit nummer duurt iets te lang waarna het lijkt of het album wat inzakt maar met het daarop volgende geniale ‘FestEvil’ wordt meteen teruggeslagen en de opgaande lijn weer ingezet die via up tempo nummers als ‘Blood From Blood’ en het sublieme ‘The Harrowing Path To Hollow’ leidt naar sluitstuk ‘When the Clock Struck Twelve’ wat weer geheel in de beste King Diamond stijl is.

Them levert met ‘Sweet Hollow’ een verbluffend lekker visitekaartje af. Het album klopt aan alle kanten en het spelplezier spat er vanaf. Productie, muzikaal vakmanschap, het concept, de hoge mate van afwisseling, de korte intermezzo’s (‘The Quiet Room’ en ‘Salve’) als bindmiddel in het verhaal, de opgeroepen naargeestige sfeer, de vocalen; het is allemaal van een zeer hoog, goed doordacht niveau. Wanneer je deze plaat opzet zit je meteen op het puntje van je stoel om de rest van het verhaal te horen. Iets wat het album ook beter tot zijn recht laat komen dan wanneer je de nummers individueel beluisterd. Mercyful Fate/King Diamond liefhebbers zullen hier dan ook hun hart aan ophalen maar dit is zeker ook griezelmetaal voor elke andere muziekliefhebber. ‘Sweet Hollow’ is entertainment ten top en Them behoort daarmee tot de beste nieuwkomers van dit jaar. Volgend jaar komen ze naar Europa en de eerste datum is al bekend. 21 mei 2017 in Little Devil te Tilburg als onderdeel van de aldaar over bekende MMM shows. Niet te missen zou ik zo zeggen. Maar eerst dit album aanschaffen uiteraard.

(9/10, Empire Records)

Tracklist:

1.Rebirth
2.Forever Burns
3.Down the Road to Misery
4.Ghost in the Graveyard
5.The Quiet Room
6.Dead of Night
7.FestEvil
8.The Crimson Corpse
9.Blood From Blood
10.The Harrowing Path to Hollow
11.Salve
12.When the Clock Struck Twelve

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ