The Woods – Hurricane

Facebookrssmail

De Nederlandse blues rockband The Woods bestaat zo’n 5 jaar, maar de mannen zijn al langer actief in de muziek. Want The Woods is ontstaan uit een power trio dat zo’n 20 jaar geleden startte. De naam JeeBee of wel Joris Bos zal bij de blues/rock liefhebbers bekend voorkomen. Mocht je moeite hebben om namen te onthouden, dan herken je vast zijn stem al tijdens ‘Broken’, de openingstrack. En als de stem nieuw voor je zou zijn, dan waardeer je deze waarschijnlijk meteen. Zijn stem is warm van kleur, maar hij heeft er ook een licht ruw randje op.  De backing vocals zijn perfect gedoseerd. Zang en muziek vullen elkaar prima aan. De toetsen zijn lekker veel te horen, het gitaarwerk is erg goed. Dit wordt door de ritmesectie aangevuld met een prima flow.

De titeltrack start rustiger dan je misschien zou verwachten. Na een paar keer luisteren kun je delen van ‘Hurricane’ meezingen, want Joris heeft een duidelijke uitspraak. Zijn gitaarspel is met vlagen licht gillend. Het ritme wordt opzwepend, waarna er een overgang komt naar een kleiner gespeeld deel. Ook hier komen de details prima tot zijn recht. Na het volgende opzwepend stukje lijkt het nummer afgelopen. Maar opnieuw is er een wending naar een mooi minimalistisch gespeeld deel, waarna het toch nog onverwacht eindigt. Na het pakkende ‘Prettiest Thing’ volgt het laid back ‘All Again’. De percussie sluit perfect aan bij het geheel. Alles is gevoelig gespeeld en gezongen, de achtergrondzang is minimaal, maar weer perfect. Als het tempo iets versnelt, wordt het gitaarspel intenser. Maar het ballad gevoel blijft; ook als Joris de emotie in zijn stem verandert van romantisch naar vurig. Het decrescendo, dus de vertraging en volumedaling op het einde is zeer goed. Hierna sterft  het mooi weg op de toetsen.

De wisselingen in tempo en volume in ‘Our Love’ zijn prima, al zijn ze op den duur wel iets voorspelbaar. Het intro van ‘One Time Kiss’ heeft een bijzondere combinatie van gitaarspel en zang. Het iets groezelige geluid past in de sfeer. De vrij kalme, maar strak gespeelde percussie nodigt live gespeeld uit tot interactie met het publiek. De balans tussen vocale en instrumentale delen is goed. Joris zingt zijn woorden geloofwaardig. Vooral als hij bijna solo zingt, zingt hij recht vanuit het hart. De muziek sluit hier prima bij aan. Dit gevoelige nummer vormt een mooie afsluiter van een goede EP. The Woods heeft een eigen geluid en stijl. Je hoort aangenaam veel toetsen, soms gelijktijdig gespeeld. De instrumenten onderling zijn prima in balans, bovendien vormen muziek en (achtergrond)zang constant een eenheid. Een enkel stukje is iets voorspelbaar, verder zijn deze  6 blues rock nummers zijn goed opgebouwd.  ‘Hurricane’ heeft een lichte retro sfeer. Hopelijk komt er snel een full-cd, want dit smaakt naar meer! (82/100)(Eigen Beheer)

Tracklist

01.Broken – 04:10

02.Hurricane – 04:15

03.Prettiest Thing – 3:52

04. All Again – 05:06

05. Our Love – 04:05

06. One Time Kiss – 04:19

Line up

Joris Bos – guitar, lead vocals

Martijn Drijfhout –  bass guitar, backing vocals

Johan Zielstra – Hammond, piano, rhodes

Pieter Dokter – drums, percussion

Guest:

Ellen Vos – backing vocals on 1, 3, 4

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ