Happy birthday Paul Gilbert

Facebookrssmail

Paul Gilbert werd geboren in Carbondale op 6 november 1966 en is een Amerikaanse metal-gitarist.
Hoewel Paul Gilbert werd geboren in Carbondale groeide hij op in Greenburg. Hij begon als 5-jarig jongetje met het spelen van gitaar. Op 15-jarige leeftijd speelde hij in lokale gelegenheden met de band Tau Zero en werd hij in het tijdschrift Guitar Player Magazine genoemd als opvolger van Yngwie Malmsteen. Op achttienjarige leeftijd gaf hij gitaarles aan de drie jaar jongere Buckethead. In 1984 vertrok hij naar Los Angeles om aan het Guitar Institute of Technology te gaan werken als instructeur. Daar formeerde hij de band Electric Fence, die later Racer X zou worden genoemd. In 1986 kwam hun debuutalbum ‘Street Lethal’ uit, dat een jaar later gevolgd zou worden door ‘Second Heat’. In 1988 voegde Paul zich bij Mr. Big, die hij in 1997 weer verliet. In 1997 kwam hij met zijn solodebuut ‘King Of Clubs’, dat gevolgd werd door ‘Flying dog’ in 1998, ‘Beehive Live’ in 1999 en ‘Alligator Farm’ in 2000. In 2007 nam hij met zijn band deel aan de G3 Tour. Paul Gilbert wordt gezien als een van de snelste en meest technische shred-gitaristen.

In 1988 vormt Paul Gilbert de supergroep Mr. Big waarmee hij wereldwijd succes heeft met de akoestische ballad ‘To be with you’ wat in 1992 in 12 landen een nummer 1 notering kreeg, waaronder Nederland en de VS. Andere singles waren ‘Just take my heart’ en de Cat Stevens cover ‘Wild world’. In 1997 stapte Gilbert op om solo verder te gaan en om zich weer aan te sluiten bij Racer X. In 2008 geeft Gilbert een concert in de VS en nodigt 2 van zijn oude bandleden van Mr. Big uit om mee te spelen. Dit bevalt zo goed dat besloten wordt om in 2009 weer verder te gaan met Mr. Big. Zo komt er een verzamel cd met oude en nieuwe nummers uit met de single ‘next time around’ en een tour. eerst in Japan en later ook Europa.

RockMuZine feliciteert Paul Gilbert met zijn 50ste verjaardag.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ