Crippled Black Phoenix – Bronze

Facebookrssmail

som399-crippled-black-phoenix-1500x1500px-300dpi-rgb‘Bronze’ is alweer het zesde studio album van het uit Engeland afkomstige Crippled Black Phoenix. De band rondom de Multi-instrumentalist Justin Greaves (Iron Monkey en Electric Wizard) bestaat sinds 2006. In 2004 schreef Greaves voor het eerst zijn muzikale hersenspinsels welke hij al jaren in zijn hoofd bewaarde uit in muzieknoten. Hij nam de nummers op samen met Dominic Aitchison (Bassist van Mogwai). Dit was het officiële begin van Crippled Black Phoenix. De muziek is behoorlijk breed en gaat van stoner-prog naar Psychedelische Doom naar Freak-Folk.
De band staat ook wel bekend om hun lange uitgesponnen instrumentale nummers die vaak heerlijk dromerig zijn.

Het album opent met het instrumentale ‘Dead Imperial Bastard’, een lekker mysterieus Pink Floyd achtig nummer wat naadloos over gaat in het nummer ‘Deviant Burials’. Dit is een grotendeels instrumentaal nummer en dit geeft weer waar de band en vooral Justin Greaves voor staat als muzikaal leider van de band. ‘No Fun’ volgt en dat is gewoon een lekker progressive post rock nummer waarbij de zang mij af en toe een beetje doet denken aan de zanger van de band Jolly.
Rotten Memories. ‘No Fun’ is een mooie ballad die even voor een ingetogen deel op het album zorgt.

Champions Of Disturbance (Pt 1 and 2) begint een beetje Pink Floyd achtig en is verder een heerlijk opbouwend nummer dat in Pt 2 effe lekker helemaal los gaat en waar ik zelf even moest denken aan Daft Punk door de computerstemmen die in het nummer verwerkt zitten. ‘Goodbye Then’ is wederom een prachtige dromerige ballad wat wordt gevolgd door het Bluesy-Doomy achtige ‘Turn To Stone’ (hallo Ozzy en Eric Wagner). ‘Scared And Alone’ is het derde rustpuntje op het album van ruim 8 minuten welke wordt gezongen door Belinda Kordic.

‘Winning A losing battle’ is ook een te gek nummer waarin de stijlen prog-post-doom en stoner dicht bij elkaar liggen. Het nummer heeft een zeer donker beetje evil middenstuk wat je doet denken aan een film waar een boot door dikke mist vaart en de scheepstoeter gebruikt. ‘We Are The Darkeners’ sluit het album op heerlijk rockende wijze af.

Wat een geweldig album is ‘Bronze’ ik krijgt er mierentietjes van!

Fans en liefhebbers van Pink Floyd, Porcupine Tree, Steven Wilson, Anathema, Katatonia……..blind aanschaffen dit album!

Op 10 december staat Crippled Black Phoenix in Doornroosje te Nijmegen en op 20 april 2017 in de 013 tijdens het Roadburn Festival.

(9,5/10, Seasons Of Mist)

De band:
Justin Greaves: guitar, backing vocals, saw, samples, bass (studio), drums (studio)
Mark Furnevall: synthesizer, keyboard, organ, sound manipulation
Daniel Änghede: vocals

Extra muzikanten:
Daisy Chapman: piano
Ben Wilsker: drums (live)
Jonas Stålhammar: guitar, hammond, synth
Belinda Kordic: vocals, banshee, lead vocalist on ” Scared And Alone”
Tom Greenway: bass

Gast muzikanten:
Chrissie Caulfield: violin, harp, fog horn
Arthur Young: piano
Arvid Jonsson: vocals on “Turn To Stone”
Robert Holm: trumpets

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ