Ziggy Splynt – & Procreate

Facebookrssmail

procreateHoe komt het toch dat je, wanneer je een goeie plaat van een voor jou onbekende band hoort, je er onbewust vanuit gaat dat het om een buitenlandse produktie gaat? Ik betrapte mezelf op dit vooroordeel toen ik ‘& Procreate’ van Ziggy Splynt beluisterde, want na wat gegoogle bleek het te gaan om een Utrechtse band. Een Utrechtse band die de laatste tijd wel flink aan de weg timmert, onder andere door het winnen van de Clash of the Titans afgelopen zomer.

‘& Procreate’ is de opvolger van debuutplaat ‘Join’. Vijf nummers van drie mannen. Openingsnummer ‘Red Ross’ wordt als single gelanceerd en walst prettig over de luisteraar heen. Inclusief een catchy refrein. In het volgende, ietwat melancholieke, ‘Worker’s wollow’ is naast de volle gitaren ook ruimte voor een piano. Mooi. Het volgende nummer genaamd ‘Potato Potato’ (niks mis met zo’n titel) klinkt bombastisch en hoekig, maar met een lekkere groove. Dat dan weer wel. ‘Alien Astronaut’ wijkt met z’n psychedelische ’Soundscapes in Space’ een beetje af van de andere tracks, maar gezien de titel was er waarschijnlijk weinig ruimte om een andere draai aan dit nummer te geven. Afsluiter ‘Kefas’ Khal’ begint zagend van dik hout en loopt al snel over in melodieuze zanglijnen, een geweldig nummer!

Spelen kunnen deze mannen wel trouwens. En waar de zang op de eerste plaat soms tegen de toon aanhing, lijkt zanger/gitarist Bart Huskes dit euvel op ‘& procreate’ te zijn ontgroeid. In eerdere reviews van de band wordt een vergelijking met Muse gemaakt en dat is begrijpelijk: beide bands – trio’s –  schuwen de bombast niet. Aan de andere kant zijn de composities van Ziggy Splynt gelaagder en zijn de verrassende wendingen niet van de lucht. Om dan toch maar even verder te vergelijken noem ik de recente plaat van Gojira. Persoonlijk zou ik zo’n vergelijking geen schande vinden, maar wie ben ik. Maatwisselingen en opvallende accenten zat, maar worden naadloos in de flow van de nummers verwerkt. En dat onderscheidt een goeie band van een, uuhhh, minder goeie band: als de complexiteit van een nummer niet opvalt en op een organische manier in dienst staat van de compositie.

Voor alternatieve rock – want zo afficheert Ziggy Splynt zich – is de markt misschien niet zo heel groot, maar met ‘& Procreate’ zou het terecht zijn als Ziggy Splynt roem en rijkdom ten deel zou vallen.

Op 25 november is de releaseparty van ‘& Procreate’ in de ACU in Utrecht. Gaat dat zien!!

(8/10, Eigen beheer)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ