Picture in de klassieke line-up, het interview

Facebookrssmail

Onlangs werd bekend dat Picture, één van de eerste Nederlandse heavy metal bands, een nieuwe start ging maken in de klassieke line-up. Picture besloot dit na het al dan niet gedwongen vertrek van Pete Lovell die André Wullems en Mike Ferguson meenam. Op zaterdag 26 november was het try-out optreden van Picture in deze klassieke line-up. Voordat de show van Picture in de Vlaardingse Muziekfabriek startte kreeg RockMuZine de kans de heren eens aan de tand te voelen en vuurde vragen af omtrent het verleden, heden en de toekomst van de band. De complete line-up, inclusief aanwinst en gitarist Appie de Gelder, schoven aan voor het vraaggesprek.

Picture in de klassieke line-up

Het nieuws dat picture een doorstart maakte in de oorspronkelijke line-up sloeg in als een bom en werd over het algemeen positief ontvangen. “Als ‘Bombers'” zoals de mannen de impact toepasselijk omschreven. Op de vraag of deze beslissing al genomen was voor het optreden van Picture op Rotterdam Rocks, antwoorden de mannen negatief: “Nee, absoluut verkeerd geïnformeerd. We wisten wel dat Ronald zou komen en hadden ook wel verwacht dat hij zou gaan zingen maar van een reünie was toen nog geen sprake dat is net wat later gekomen”. Ronald Van Prooijen stapte tijdens de show in Rotterdam op het podium en zong de metal klassieker ‘Heavy Metal Ears’ tot enthousiasme van een ieder in de zaal. “Ik had gevraagd of ik twee nummers mocht zingen maar één vond hij (Pete Lovell) meer dan zat, toen hij zag hoe het publiek reageerde zat een tweede nummer er niet meer in.” De eerste Picture shows na het vertrek van Pete werden nog ingevuld door Peter Strykes: “Ronald kon niet. We hebben hem gezoend, we hebben hem geslagen maar hij kon niet”. “3 weken voor de show in Portugal kregen we een e-mail van Pete Lovell met de mededeling dat hij het toch niet ging doen, Ronald zat in Rusland en vandaar Peter Strykes.”

De klassieke line-up is aangevuld met gitarist Appie de Gelder. “We hebben met vier man de eerste repetities gedaan en waren er over eens dat er iemand bij moet komen en Ronald wist nog een goede gitarist”. Appie is afkomstig uit Ridderkerk en is een vriend van Ronald en zij spelen al lange tijd samen in de band Roslynn. “We hebben samen al heel wat avonturen beleefd, Appie en ik, en gaan er nog veel beleven”

Picture gaat in de beginfase vooral nummers spelen van de eerste drie albums, ‘Picture 1’, ‘Heavy Metal Ears’ en ‘Daimond Dreamer’. “Sommige nummers van Daimond Dreamer’ waren al geschreven in de tijd van Ronald, er kwam een andere zanger bij en hij, Shmoulik Avigal, heeft er een andere invulling aangegeven”.

Het einde van het tijdperk Ronald en de reünies

Ronald van Prooijen vertrok dus tijdens het schrijven van ‘Daimond Dreamer’, persoonlijke omstandigheden waren de reden. “Wanneer ik in Picture was gebleven was ik helemaal naar de klote gegaan, het was net allemaal te heftig in die tijd. Ik was net getrouwd en had een kleintje, geen werk en Picture leverde geen piek op.” Ronald heeft geen spijt: “Je neemt een beslissing en het was een onderbouwde beslissing, je stapt niet zo maar uit een band op het moment dat ze succesvol gaan worden. Het deed wel zeer en het heeft me achteraf alles gekost, mijn huwelijk en andere zaken maar het was een beslissing die ik destijds voor mezelf moest nemen.”

De reünie in 1988 strandde door de toenmalige manager: “Wat wij toen niet wisten is dat hij 10.000 gulden vroeg voor een optreden en dat was voor die tijd best veel geld.  Er kwamen daardoor geen vervolg optredens en toen we erachter kwamen waren we er zo flauw van dat we iets hadden van klaar, het zal mijn tijd wel duren”. De reünie werd afgeblazen. “Het was jammer want we hadden best veel aan deze man te danken, deze move was alleen niet zo’n goede.”. De reünie in 2008 heeft een ander verhaal, uiteindelijk werd Pete Lovell de zanger. “Er verschenen heel veel YouTube filmpjes en daar werd heel leuk op gereageerd en we werden benadert voor een interview door een Amerikaan. Natuurlijk doen en bij voorkeur in Vegas ($$$). Voordat we het wisten waren we aan het repeteren en speelden we op Sweden Rock.” Jan Bechtum verliet in 2009 alweer de band. “Dit had een heleboel te maken met een bepaald persoon en ik zal daar verder niet op ingaan, het had in ieder geval niets met deze mensen te maken.”

De toekomst van Picture

Vooralsnog zijn er geen concrete plannen voor een nieuw album of een live album.: “We hebben heel veel plannen maar we gaan eerst de reünie vieren met vooral de eerste drie LP’s en dan zien we wel hoe het loopt en wat er op ons pad komt.” Een nieuw album is een optie en er is een label maar er wordt dus eerst genoten van de reünie en de shows die daarbij horen. “We hebben nieuwe nummers liggen en er wordt ook geschreven, de vraag om nieuw werk komt ook al uit Zuid Amerika dus op de vraag komt er nieuw werk zeg ik ja. Of er een CD komt weet ik niet, we denken aan een LP en een download versie, we zien wel hoe dit gaat eindigen.” Het is best lastig in deze tijd om wat uit te brengen, naast het feit dat het veel geld kost is er altijd vraag naar het oude materiaal. “We hebben twee CD’s, ‘Old Dogs’ en “Warhorse’, uitgebracht en een live CD en we werden afgerekend op het feit dat we te veel nieuwe nummers speelden. Mensen willen gewoon de oude meuk horen, breng je een nieuwe CD uit dan willen ze oud materiaal horen en wanneer je hem niet uitbrengt sta je stil.” Het downloaden van CD’s is ook een belemmering, de kosten worden in heden niet meer gedekt. “Ondanks dat ‘Warehorse’ een hele goede CD is heeft het geen goed gedaan voor Picture en dat is best bizar. Het zijn meesterlijke nummers en goed opgenomen door Oscar Holleman daar ligt het niet aan. Mensen willen, ook in Zuid Amerika, vooral ‘Picture 1’ en ‘Eternal Dark’ horen.” Ook de oude albums leveren tegenwoordig niets meer op, de illegale persingen zijn niet te tellen in Zuid Amerika en zo wordt het als muzikant lastig om muziek uit te brengen.

RockMuZine bedankt de heren van Picture voor het interview en wenst de heren succes voor vanavond en de de toekomst. Een laatste mededeling van Picture: “Houd RockMuZine in de gaten maar ook de site van Picture (Official) want er komt goed nieuws aan!”

Foto’s (C) Dirk en Conny van den Heuvel, DCH Photography

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ