Debuutalbum PAUW werd race tegen de klok

Facebookrssmail

Pauw-9Het Twentse PAUW bracht onlangs het debuutalbum Macrocosm Microcosm uit. De psychedelische rockband heeft er een hectisch jaar opzitten want na de succesvolle eerste EP uit eind 2014 stroomde de concertagenda vol en traden er twee nieuwe leden tot de band toe. Het maken van het album werd een ware race tegen de klok: “De deadline leek onhaalbaar maar juist door de tijdsdruk stroomden de nummers eruit.”

PAUW bestaat pas drie jaar maar maakte een vliegende start. In 2014 is de band met 38 optredens de meest geboekte act tijdens het rondreizende festival De Popronde. In 2015 volgen optredens op Noorderslag, Paaspop en Lowlands maar ook een grote eigen tournee. Het trio wordt begin 2015 uitgebreid met toetsenist Kees Braam en oorspronkelijke bassist Eszl Du Vois keert na een jaar afwezigheid terug.

Meer inspiratie voor PAUW

Zanger en gitarist Brian Pots is erg te spreken over de bijdragen van toetsenist Kees Braam. “Ik merkte dat een extra lid voor meer inspiratie zorgt. Onze sound is ongeveer hetzelfde gebleven maar muzikaal hebben we meer vrijheid gekregen.” PAUW valt op door hun voorliefde voor psychedelische muziek uit de jaren zestig en zeventig. “Bands als de Small Faces of The Moody Blues. The Moody Blues werkten veel met een mellotron, wij zijn ook gek op dat geluid. Iemand zei dat de gitaar zelfs een beetje wordt weggedrukt door de toetsen op onze plaat. Maar dat willen we ook, toetsen moesten een grote rol spelen.”

Deadline

Door het drukke schema van PAUW kreeg de band het debuutalbum maar net op tijd af. “We hadden een deadline voor de plaat maar naar mijn idee was die niet haalbaar”, blikt Brian Pots terug. “We hadden nog niet de helft van de nummers af. En toch zeiden we: we doen het gewoon! Dat we het gehaald hebben, geeft heel veel voldoening. Ik denk dat het ons als trio niet gelukt was.”

Schetsen

De albumtitel Macrocosm Microcosm wordt pas op het laatste moment bedacht. “Macrocosm staat voor alles, Mircrocosm voor de innerlijke mens. Dat klinkt wat zweverig maar we vonden het wel toepasselijk voor deze plaat. Omdat er tijdsdruk was, hadden we veel nummers nog niet af. We kwamen vaak de studio binnen met schetsen maar die werden tijdens het opnameproces enorm uitgebouwd. De liedjes begonnen micro maar werden macro.”

PAUW tourt tot eind dit jaar door heel Nederland.

Tekst en video (c) FaceCulture

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ