The Gentle Storm zet een wervelende show neer in De Bosuil, Weert.

Facebookrssmail

In 2015 was The Gentle Storm in Weert, tijdens Bospop waren zij voor mij één van de highlights van dat jaar. Aan The Gentle Storm de taak om dat vanavond in De Bosuil te evenaren. Twintig minuten voordat de deuren van De Bosuil open gaan, staan er al fans te wachten. Dat belooft een drukke avond te worden. Langzaam stroomt De Bosuil steeds voller. Het concert begint hetzelfde als de CD ‘The Diary’: Met het luiden van een scheepsbel en koorzang. Geen echt koor hier natuurlijk. Het is het intro van ‘Endless sea’. Als eerste komt Anneke van Giersbergen al zingend op. Wat een geweldig mooie stem heeft ze toch. Even later voegt Marcela Bovio (Stream of Passion) er zich vocaal bij. Langzaam maar zeker komen de overige bandleden het podium op. Het valt me op dat Merel Bechtold (o.a. Delain) er niet bij is. Haar plaats lijkt ingenomen te zijn door Within Temptation gistarist Ruud Jolie.

‘Amsterdam’ bruist van de energie. Gitarist Ferry Duijsens heeft een krachtige, explosieve manier van spelen en performen. Marcela staat op een plateau achter aan het podium. Als ze niet hoeft te zingen staat ze te headbangen. Haar man, bassist Johan van Stratum (Stream of Passion), doet vrolijk mee. The Gentle Storm heeft een eigen lichtman meegenomen. Op de momenten dat het (metal) ritme in de muziek hoog is, flitst het felle licht in de maat mee. Gaaf om te zien! Het publiek klapt enthousiast mee. Het geluid is perfect. Anneke en Marcela komen zonder moeite boven het instrumentale volume van de mannen uit. Dat deze dames geweldig kunnen zingen laten ze ook blijken in ‘The brighter light’. Marcela neemt voor een deel vocaal het voortouw. Niet alleen de fans genieten van de zang. De dames zelf staan ook te stralen.

Heel spontaan vertelt Anneke tussen twee nummers door dat ze nieuwe broek heeft die afzakt. Ze showt ons de riem die ze heeft mogen lenen van de toermanager. Dit levert gelach op uit de zaal. Anneke laat hiermee zien dat ze een heel gezellige, warme persoonlijkheid heeft. Ze is een heerlijke flap-uit. Dat blijkt ook als ze vol vuur vertelt over haar nieuwe band VUUR. Ze verwelkomt de gitarist als :”De man met de vierkante baard”. Het is Jord Otto (My Propane, ex-ReVamp). Ook hij weet wat headbangen is! Zoals verwacht komt The Gathering aan bod. Anneke was zo’n 13 jaar lang leadzangers van deze progrock/metal band. Tijdens ‘Eleanor’ heeft Anneke voor het eerst een beetje moeite om boven het instrumentale geweld uit te komen. Toch petje af voor de power-stem! Non stop volgt ‘New Horizon’. Het strakke en krachtige drumwerk van Ed Warby komt in dit nummer perfect tot zijn recht. Dat wordt nog eens extra benadrukt doordat hij mooi in het licht gezet wordt. Het publiek beloont dit direct met applaus. Net als op de CD eindigt ‘New Horizon’ met het luiden van een scheepsbel. Langzaam maar zeker is iedereen van het podium verdwenen behalve Anneke.

Ze fluistert: “Als jullie heel stil zijn kunnen jullie mij horen”. Ze begeleidt zichzelf op akoestisch gitaar en laat een prachtige, ingetogen cover horen van ‘Cloudbusting’ (Kate Bush). Het publiek hangt aan haar lippen. De mensen om mij heen zijn zó stil dat ik de camera’s hoor klikken. Na afloop krijgt ze een daverend applaus. Het ontroert haar zichtbaar. Tot grote vreugde van iedereen verschijnt gitariste Merel ten tonele. Zij speelt ‘Isis and Osiris’ (Ayreon) en ‘Witnesses’ (Agua de Annique) mee. Wederom is er een goede interactie met de fans. Het podium bruist van de energie. Je komt ogen te kort. Alle bandleden genieten zelf ook. Wat een spektakel! Zo vliegen we van het ene topnummer naar het andere. Tussen de nummers door maakt Anneke regelmatig een grapje waarmee ze ons aan het lachen brengt.

De tijd vliegt voorbij. Voor we het weten verlaat The Gentle Storm na ‘Strange Machines’ de buhne. Natuurlijk willen we méér. Dat laten we horen ook! Met een big smile is Anneke als eerste terug. Ze houdt haar hand achter haar oor, alsof ze ons nauwelijks kan horen: ”Nog ééntje?“ vraagt ze. “Tien!” wordt er geroepen. Anneke lacht. We krijgen niet één maar twee nummers als toegift. Tijdens ‘Shores for India’ wordt alles uit de kast gehaald. Nog even genieten van de perfecte zang van Anneke en Marcela en van de geweldige, opzwepende muziek. Aan deze grandioze avond komt een einde. Op de manier waarop The Gentle Storm zich naast elkaar opstelt om de fans te bedanken, kun je zien dat hier een team èchte vrienden staat. The Gentle Storm heeft hun optreden van Bospop zéker weten te evenaren. Kortom The Gentle Storm heeft ons een wervelende topavond bezorgd!

Foto’s (C) Hen Metsemakers

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ