Vicious Rumors blijft krampachtig vasthouden aan de goede oude tijd

Facebookrssmail

Waar ik al bang voor was wordt deze zaterdagavond bevestigt. Vicious Rumors speelt voor anderhalve man en een paardenkop. De Nederlandse heavy metalband Dangerous Times For The Dead mag proberen de sfeer er in te krijgen in de nagenoeg lege Pul. Dit lukt gedeeltelijk.

De matig gespeelde cliché metal wordt door het publiek voor kennisgeving aangenomen. Het zegt genoeg dat de Judas Priest cover ‘Electric Eye’ het beste nummer is wat ze spelen en ook het meeste respons krijgt van de spaarzame Metalheads in de Pul. Hierna betreedt Vicious Rumors of beter gezegd Geoff Thorpe met begeleidingsband het podium.

Al vanaf hun eerste Europese optreden dat plaatsvond in de Dynamo heb ik geen enkele tour gemist. Thema van deze tour is het 45-jarige bestaan. Helaas wordt het voor ondergetekende een feest met gemengde gevoelens. Vicious Rumors anno 2024 is bij lange na niet meer de band die ze waren in de midjaren 80 toen ze het geweldige debuutalbum ‘Soldiers Of The Night’ uitbrachten met gitaarvirtuoos Vinnie Moore en het vervolgalbum ‘Digital Dictator’ waar ook alleen maar goede nummers op staan en waar we voor het eerst zanger Carl Albert horen. Ook wordt het album in nagenoeg alle metalmagazines opgenomen in de beste 10 albums van 1988.

Het optreden verloopt met horten en stoten. Hoofdoorzaken hiervan zijn het plotselinge vertrek van drummer Larry Howe wat wederom een fikse aderlating is voor Vicious Rumors. Op het laatste moment moet er een vervanger gezocht en ingeleerd worden. Gunnar Coston van de band Wicked waar Vicious Rumors samen met Raven mee op tour is ramt in 2 weken tijd de setlist erin. Dat de nummers dan niet zo klinken als wanneer Larry Howe nog achter de kit had gezeten is niet meer dan logisch. Andere redenen zijn de kapot geslagen snaredrum die vervangen moet worden en het nerveuze gehannes van zanger Brian Allen die constant aan  het snoer van zijn microfoon zit te trekken. Bij het tweede nummer ‘Medusa’ mist hij hierdoor de eerste twee regels omdat hij zijn losgetrokken microfoonsnoer er terug in moet steken.

De setlist kent al jaren geen verrassingen meer en we krijgen dus hoofdzakelijk nummers van de eerste twee albums ‘soldiers Of The Night’ en ‘Digital Dictator’ te horen. ‘Abandoned’ wat op Welcome To The Ball’ staat en afsluiters ‘Down To The Temple’ en ‘Don’t Wait For Me’ beiden afkomstig van het album ‘Vicious Rumors’ ontbreken ook deze avond niet. Dieptepunt is de sterk vereenvoudigde versie van het meesterwerk ‘Soldiers Of The Night’.

Met pijn in mijn hart schrijf ik dit verslag. Ik zou willen dat ik positiever kon zijn over deze avond. De harde conclusie is dat de houdbaarheidsdatum van Vicious Rumors overschreden is. Op old skool festivals zoals Rock Hard en Sweden Rock waar ze pas vandaan kwamen is Vicious Rumors nog een leuke act maar op eigen kracht zalen vullen gaat ze niet meer lukken. Tenzij Geoff Thorpe nog een keer terugkomt met een geweldig nieuw album hou ik het na vanavond voor gezien. Ook de gratis bitterbal die iedere bezoeker krijgt bij het verlaten van de Pul kan mijn avond niet meer goedmaken. Na talloze (goede) optredens ben ik er nu wel klaar mee. 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ