Soulburn baas op DocFest Metal Meeting Zaandam

Facebookrssmail

Op zondag 11 december stond de DocFest Metal Meeting geprogrammeerd in de Flux in Zaandam. Headliner voor deze dag was de Nederlandse black doom metal band Soulburn. Soulburn staat deze zondag in goed gezelschap met de Nederlandse bands Inhume, Misanthropia, Dead End en Bleeding Gods. Te midden van de bands van Nederlandse komaf staat de Zweedse thrash / death metal band Carnosus.

Misanthropia

Iets voor half 3 en de Tilburgse melodieuze black metal band Misanthropia mag aftrappen. De band is opgericht in 2001, toen nog bekend onder de naam Throned by Tyranny, en heeft inmiddels 3 Full-lengths op hun naam staan. De laatste plaat, ‘Omerta’, verscheen in april dit jaar. Het is ook de plaat ‘Omerta’ die centraal staat bij dit optreden en in zijn geheel gespeeld wordt. Een sterke opening met de nummers ‘Morte dei capi’ en titelnummer ‘Omerta’ trekken de aandacht van de aanwezigen. Opmerkelijk is dat er een echte toetsenist op het podium staat, daar waar veel bands dit instrument veelal laten meelopen met de “backtrack” speelt hier Thijs Mulders de toesten zo als het hoort: live. De sterke en smerige vocalen van Bram Koller te samen met de theatrale gezichtsuitdrukkingen van de zanger zijn boeiend en geven het optreden extra glans, het nagenoeg perfecte geluid en de strakke afwerking van de set doen de rest. Toetsenist Thijs toont nog even zijn veelzijdigheid en pakt de derde gitaar aan het einde van de set en zo besluit Misanthropia een lekkere set. Voor velen is de band terecht de verrassing van de avond.

Carnosus

De Zweden van Carnosus mogen als tweede band aantreden en deze progressieve death / thrash metal band uit Örebro hebben in januari dit jaar de eerste EP ‘The Universal Culmination’ uitgebracht in eigen beheer. De mannen doen hun stinkende best om er het beste van te maken tijdens hun eerste optreden op het Europese vasteland. Een energieke podium act en brute composities met groovende elementen klinken niet slecht maar weten niet iedereen te boeien. Zo is het dat deze jonge Zweden de set moeten voldoen voor slechts een handvol geïnteresseerden en zal dit optreden geen onuitwisbare indruk op de mannen achterlaten.

Inhume

Met Inhume keren we terug naar muziek uit eigen land. De band is opgericht in op 1994 en heeft inmiddels 4 Full-lengths uitgebracht, het laatste wapenfeit van de Limburgers stamt met de CD ‘Moulding the Deformed’ alweer uit 2010. Brute death metal / grindcore is het recept van dit viertal. Korte, bijtende tracks en een bijzonder energieke zanger in Dorus van Ooij die verschillende stijlen brute vocalen weet te brengen. Inhume brengt de meest extreme metal van de dag en weet met de podium presentatie het publiek te binden en zet een vermakelijke show neer.

Dead End

Death / doom metal is wat de Brabantse formatie Dead End ons voorschotelt. Deze band is oorspronkelijk opgericht in in 1988 en gaf er na 5 jaar en wat demo’s de brui aan. In 2014 zag de band opnieuw het levenslicht en in september dit jaar verscheen de debuutplaat ‘Reborn from the Ancient Grave’. De band speel een lekkere combinatie van zware doom riffs met meer melodieus gitaarspel met nummers van de laatste CD als ‘Dead End (Reborn)’, ‘Mea Culpa’ en ‘Wither’. Naast het nieuwe materiaal is er ruimte voor “oudjes” en rauwer materiaal met nummers als ‘Bleeding’. Dead End zet een leuke show neer.

Bleeding Gods

Bleeding Gods is een thrash / death metal band opgericht in 2012 en na een EP in 2013 verscheen de debuutplaat, ‘Shepherd of Souls’, in 2015. Onder aanvoering van frontman Mark Huisman wordt de Flux getrakteerd op een stevige pot death metal. Met nummers van de EP als ‘Empire of the Immortals’ en ‘Glorious Relentless Destiny’ en nummers van de debuut CD als ‘Rise from Ashes’ wordt er een gevarieerde set gespeeld. Opvallend is bassiste Gea Mulder welke naast het plukken van de dikke snaren ook nog beschikt over een flinke strot. Mark vraagt nog even de aandacht voor een overleden maat en daarna kan Bleeding Gods terugkijken op een lekkere show als opmaat voor het optreden op de Eindhoven Metal Meeting komend weekeinde.

Soulburn

Na jarenlang actief te zijn geweest met Asphyx richtte Eric Daniels in 1996 Soulburn op, Bob Bagchus kwam er meteen bij op drums. Het debuutalbum, ‘Feeding on Angels’, verscheen in 1998. In 1999 was het over met Soulburn maar zestien jaar later werd Soulburn nieuw leven ingeblazen met Eric Daniels (gitaar) en Bob Bagchus (drums) als de vaste kern, aangevuld met Twan van Geel als zanger / bassist en Remco Kreft op gitaar. In 2014 verscheen de succesvolle plaat ‘The Suffocating Darkness’. De derde langspeler, ‘Earthless Pagan Spirit’ verscheen onlangs en mag 1 van de topalbums van 2016 genoemd worden. Vanaf de opener gaat de band los met ‘Under the Rise of a Red Moon’ en behalve dit nummer komt er voldoende ouder materiaal aan bod. Wat te denken van ‘In Suffocating Darkness’, ‘Crypts of the Black’ of ‘Absinthesis’, stuk voor stuk lekkere nummers. Nieuw materiaal is er natuurlijk ook met ‘Withering Nights’ en black metal knaller ‘Where Splendid Corpses Are Towering Towards the Sun’ waarbij de heerlijk smerige vocalen van zanger/bassist Twan van Geel een perfecte aanwinst zijn voor de band. Andere “nieuwkomer” Remco Kreft heeft nog even een onbedoelde gitaarwissel maar verder verloopt de show van Soulburn op rolletjes. Soulburn sluit de set af met de kraker ‘Feeding on Angels’ en heeft zonder meer aangetoond klaar te zijn voor de Eindhoven Metal Meeting waar het dak er van af zal gaan.

Foto’s (c) Kick Verhaegen – Sidekick Photo

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ