Veel Nederlandse troeven op 1e dag Eindhoven Metal Meeting

Facebookrssmail

Op 16 & 17 december was Eindhoven de metal hoofdstad van Europa met bezoekers uit alle windstreken, van Spanje tot aan Scandinavië. Met een programma dat in hoofdlijn extreme metal bands vertegenwoordigde zoals de black metal giganten van Watain en Mayhem. Deze jaargang was er ook ruimte voor de minder extreme variant met bands als Hell, Pro Pain, Moonspell en Tiamat die op de zaterdag voor de nodige rustpunten zorgden in het verder stevige programma.

De opening op vrijdag is voor de Nederlandse bands. Terwijl er buiten nog een lang lint aan metalheads staat te wachten en de Effenaar tracht binnen te komen mag de “old school” death metal formatie Burning Hatred uit Overijssel het spits afbijten. Een solide set, behoudens een foutje aan het einde van de set, met brulboei en animator René Brugmans geeft de band gas en laat het horen dat het wel goed zit met de vaderlands death metal industrie. Het Duitse Toxic Waltz is een korte onderbreking van de Nederlandse aanwas, de thrashers konden niet echt overtuigen. Het hoogte puntje van de set was de cover ‘Am I Evil’ waarbij menig headbanger het hoofd niet stil kan houden.

Met Bleeding Gods wordt alles weer rood-wit-blauw, de mannen en dame rond Ramon Ploeg hebben voor dit optreden flink uitgepakt en worden bijgestaan door drummer Michiel van der Plicht. Bleeding Gods speel een strakke set en onder aanvoering van zanger Mark Huisman worden er nummers van de EP als ‘Empire of the Immortals’ en ‘Glorious Relentless Destiny’ en nummers van de debuut CD als ‘Rise from Ashes’ gespeeld. Een sterk optreden en het wachten is op de nieuwe CD welke in 2017 wordt verwacht.

Soulburn is na het verschijnen van de nieuwe plaat ‘Earthless Pagan Spirit’ op ramkoers en zet het Nederlandse feestje op het District 19 podium voort. Met heerlijke nieuwe nummers als ‘Withering Nights’ en black metal knaller ‘Where Splendid Corpses Are Towering Towards the Sun’ zet de band de vaderlandse black metal op de kaart. Neem daarbij de oude krakers als ‘In Suffocating Darkness’ en je weet dat het goed zit. De afgeladen kleine zaal barst uit haar voegen en de gegunde 40 minuten zijn eigenlijk te kort, letterlijk te kort voor Soulburn en het publiek.

Het Brusselse Enthroned mag op het grote Large podium de kunsten vertonen en brengen een fijn stukje black metal. De smerige vocalen van zanger / gitarist Nornagest mogen er zijn, de rustgevende samples en de trage passages brengen wat rust in nummers als ‘Of Shrines and Sovereigns’. Enthroned toont aan dat ook onze zuiderburen weten hoe je black metal brengt.

Hail Of Bullets treedt vandaag voor het eerst in Europa aan met de nieuwe zanger Dave Ingram, dit na het vertrek van Martin van Drunen. De vraag die dan meteen rijst is: kan de voormalige Bolt Thrower zanger het typerende stemgeluid van van Drunnen doen vergeten? Een volmondig ja is herop het antwoord, Dave vult moeiteloos de zanglijnen in en toont zich als een meer dan degelijke vervanger. Hail Of Bullets zet een sterk optreden neer met nummers als ‘Swoop of the Falcon’, het snellere ‘Operation Z’ , ‘DG-7’ en het lekkere ‘Ordered Eastward’, een show die de pure death metal ademt en de mannen kunnen verder met Dave.

Het Arnhemse Wederganger brengt black metal en is eigenlijk nog een vrij jonge band. De band is opgericht in 2013 en heeft met ‘Halfvergaan ontwaakt’ in 2015 de debuutplaat uitgebracht. Black metal met opmerkelijke vocalen, enerzijds de traditionele “harsh vocals” van Botmuyl en anderzijds de “clean vocals” van Alfschijn geven een speciaal geluid aan de muziek. Martijn Reinders aka “MJWW” verzorgt het gitaarwerk, de overige bandleden zijn live sessiemuzikanten. Wederganger brengt een sterk optreden met nummers waarbij de plaat ‘Halfvergaan ontwaakt’ natuurlijk centraal staat.

Thrash metal en Schmier zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en wie Schmier zegt, zegt Destruction. De band is al een dikke 30 jaar onderweg en is met regelmaat op een festival te aanschouwen. Een nieuwe plaat in 2016, ‘Under Attack’, en het moge geen verrassing zijn dat we vanavond getrakteerd worden op een paar nieuwe nummers te weten: het titelnummer ‘Under Attack’, ‘Dethroned’ en ‘Second to None’. Een Destruction set zonder de klassieker ‘Mad Butcher’ is bijna niet mogelijk en ook nummers als ‘Curse the Gods’ en ‘Thrash Attack’ ontbreken niet. Destruction set een degelijke set neer en maakt de weg vrij voor een black metal invasie.

Watain brengt vandaag een speciale set, de band speelt ‘Casus Luciferi’ in zijn geheel. Een unieke show, de Eindhoven Metal Meeting is 1 van de 7 plaatsen waar de band het in 2003 uitgebrachte album zal spelen. Lekkere nummers als ‘Devil´s Blood’ en ‘Black Salvation’ worden goed verteerd in de overvolle zaal. Watain brengt een knappe show en sluit af met het bijna 9 minuten durende ‘Casus Luciferi (The Fall Of Lucifer)’, een show met de nodige nostalgie.

Ook Mayhem grijpt terug naar oud werk en gaat zelfs terug tot 1994, het jaar dat ‘De Mysteriis Dom Sathanas’ verscheen. Mayhem gaat hiermee dus terug naar de roots, deden de optredens in de afgelopen jaren wat poserig aan en was het vooral de show die voor op stond vanavond tappen de heren uit een ander vaatje. De brute black metal van de debuutplaat werd gebracht in dikke nevel en deed “old school” aan zoals dit bij een album als ‘De Mysteriis Dom Sathanas’ behoort. De smerige vocalen van Attila Csihar, de blastbeats van drummer Hellhammer klinken als vanouds in nummers als ‘Cursed In Eternity’. Mayhem heeft de weg terug ingeslagen en velen kunnen dat bekoren, het enige minpuntje was de lengte van het optreden dat met een krappe 50 minuten headliner onwaardig is.

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ