Vanha – Within the Mist of Sorrow

Facebookrssmail

Vanha is officieel een side project van de Zweed Jan Johansson (Frostvang) welke de goede man gestart is in juni dit jaar met als doel het meer depressieve, donkere geluid van de heavy muziek te ontdekken. Na het uitbrengen van een demo, ‘Read The Scars’, sloot drummer Jesse Oinas zich bij Jan aan. De band werd opgepikt door Black Lion Records en dat resulteerde in de debuut CD ‘Within the Mist of Sorrow’ welke verschijnt op 28 december.

Het album opent met het nummer ‘Old Heart Fails’, een rustig intro met wat gitaarwerk en keyboard noten, nadat de drums er even bij zijn geweest volgt een duister gefluister dat uiteindelijk overgaat in diepe, zware grunts. Bijna onopgemerkt loopt het nummer over in ‘Into The Cold Light’ maar om te zeggen dat dit nummer van hetzelfde laken en pak is, nee. De basis is weliswaar hetzelfde maar de gebruikte violen klinken zo treurig en geven het nummer iets speciaals.

Waren het eerst de violen die wisten te verrassen, in het nummer ‘The Curse’ Jan Johansson wederom te verrassen en dit keer met mooie gevoelige vocalen. De grunt verdwijnt niet en ook de viool krijgt weer een rol en dit pakket met het sterke gitaarwerk is opmerkelijk. Dramatische toesten en violen, gevoelige vocalen, angstaanjagende grunts en heerlijk gitaarwerk maken de resterende nummers tot een zwartgallig geheel voordat Vanha afsluit met een instrumentale versie van ‘The Curse’.

Vanha, of misschien beter, Jan Johansson heeft in betrekkelijk korte tijd een heerlijk doom album weten te brengen, doomdeath met een portie ingrediënten die even uitzonderlijk als sterk zijn.

(8/10, Black Lion Records)

Tracklist:
1. Old Heart Fails
2. Into The Cold Light
3. The Curse
4. Reaching The End
5. Dark Heart
6. Desolation
7. The Curse (Instrumental)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ