Big Scenic Nowhere – Vision Beyond Horizon

Facebookrssmail

Een kleine drie kwartier lang trakteren deze Amerikanen ons middels dit schijfje op logge, doomy en heavy riffs volgens het woestijnrockboekje. Beetje Kyuss, Mastedon en Black Sabbath gemixt met Fu Manchu en Clutch, dan heb je wel een beeld lijkt me. Big Scenic Nowhere is een project dat ontstaan is uit de vriendschap tussen Fu Manchu’s Bob Balch en een zekere Gary Arce van Yawning Man. In 2019 was hun eerste wapenfeit een EP ‘Dying on the Mountain’ inclusief gastrollen van Nick Oliveri (Kyuss), Per Wiberg (Opeth) en Lisa Alley (The Well), die alle drie ook op dit album te horen zijn. Een klein jaar later ligt hier dan het zware ‘Vision Beyond Horizon’ in het cd-laatje. Bij wijze van spreken dan, want recensie-exemplaren zijn vervangen door kille download-links helaas. Maar dat terzijde. 

Openingsbeuker ‘The Glim’ zet de toon met een prima logge gitaarriff, melodieuze Oosterse zanglijnen en fijne solo’s. Het daaropvolgende ‘The Paranoid’ is een kort, nogal buiten deze muzikale boot vallend, uptempo punkliedje. Geinig, maar vreemd en niet passend. Want de daaropvolgende nummers zijn weer van het langzamere, heavy stonerrockwerk. Met een fijne rol van eerdergenoemde gastzangeres Lisa Alley in het verder wat zeurderig gezongen ‘The I Was Gone’ en lekker smerig gitaarwerk in het trage ‘Mirror Image’. 

Het bijna zeven minuten durende ‘Hidden Wall’ refereert met zijn creepy toetsenwerk aan Zeppelin’s ‘No Quarter’. Al rustig opbouwend groeit het uit tot een onheilspellend zwaar beest en daarmee het beste nummer van de plaat. Mooi! Het wat vlottere, bijna dansbare ‘Shadows From The Altar’, met Lisa die we eerder hoorden, contrasteert daarna lekker. 

‘En Las Sombras’ is een dromerige, ballad-achtige song die eigenlijk nergens heen gaat; net als de gitaarsolo in dit nummer. Met het lekker met dynamiek spelende ‘Tragic Motion Lines’ noteer ik weer een lekker afwisselend hoogtepuntje. Het rustige, maar stemmige, nogal seventies klinkende ‘The War Years’ besluit deze wat onevenwichtige, doch lang niet slechte debuutplaat. 

Helemaal weten deze stonerjongens me niet te overtuigen met dit album, daarvoor staan er tegenover de drie of vier hoogtepunten teveel middelmatige nummers. Voor een debuut lang niet slecht, maar echt potten worden hiermee niet gebroken ben ik bang. 
(70/100)(HEAVY PSYCH SOUNDS Records)

Tracklist

01. The Glim
02. The Paraonid
03. The I Was Gone
04. Mirror Image
05. Hidden Wall
06. Shadows From The Altar
07. En Las Sombras
08. Tragic Motion Lines
09. The War Years

Line-up

Bob Balch Guitar / Bass
Gary Arce Guitar
Bill Stinson Drums
Nick Oliveri Bass

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ