Hacktivist – Over-Throne

Facebookrssmail

Hacktivist is een britse formatie die in 2011 is opgericht. In 2012 brachten zij hun eerste album uit ‘Hacktivist’ gevolgt door ‘Outside the Box’ het afgelopen jaar. De heren hebben al op veel festivals gespeeld waaronder: Sonisphere, Download en Rock am Ring. Ook hebben ze geopend voor acts als korn en Enter Shikari. In januari 2017 brengen ze hun single ‘Over-Throne’ uit en met zo’n indrukwekkend live repertoire mogen we daar heel wat van verwachten.

Er wordt geopend met het gelijknamige ‘Over-Throne’. Hacktivist kent maar liefst drie vocalisten maar het zijn de raps van Jermaine Hurley die indruk maken naast de “mean vocals” van Ben Marvin. Er wordt geopend met een vette groove waar zekere dreiging vanuit gaat. Bassist Josh Gurner is duidelijk op de voorgrond hoorbaar en speelt een belangrijke rol in het groovende geluid van de band. De raps zijn agressief en passen goed binnen het geheel. In de break is er een hoofdrol voor zanger en oprichter Tim Beazley met een gedeelte clean vocals. Al met al een gevarieerd nummer en een toffe opening.

Vervolgens gaat het tempo er geheel uit met het akoestische ‘Taken’. Dit nummer is in zijn originele vorm wel een stuk indrukwekkender met vette tempowisselingen en sterke baslijnen, helaas is er gekozen voor een akoestische uitgave op deze EP. Goed minder tempo en meer gevoel door het gebruik van de akoestische gitaar. Het is op zich best aardig gedaan. De raps en clean vocals zijn goed in balans met de akoestische gitaar en het gebruik van samples met strijkers zorgt voor een mooi melodieus geheel. Daarmee is het een redelijk nummer.

Hierna gaat de single volledig de rapkant op met een remix van het nummer ‘Buszy’. Wat eigenlijk wederom jammer is want het origineel is echt een vet nummer. De agressie zit nog wel in de vocalen, maar door de gitaren weg te laten mist er veel. Het is op zichzelf wel een redelijk rapnummer, waarin veel effecten en samples worden gebruikt. Hierna doen de heren iets wat ze misschien beter niet hadden kunnen doen. Het risico van het spelen van covers is dat men de cover gaat vergelijken met het origineel. Dit is helemaal het geval als je zelf weinig aan het nummer toevoegd waardoor het jou “eigen” ding wordt. Er wordt geëindigd met een cover van ‘(Rock)Superstar’ het origineel stamt af van Cypress Hill en werd in 2000 uitgebracht. Nu moet je van goeden huize komen wil je, je meten met rappers B Real en Sen Dog, en eerlijk is eerlijk dat redden de heren van Hacktivist gewoon niet. De explosiviteit van het origineel blijft uit, daarnaast zijn de overgangen niet altijd even clean.

Over het geheel is het niet de sterkste single. Het nummer ‘Over-Throne’ waar het om gaat, is dan wel goed, maar de rest en de zeker het laatste nummer komt over als het vullen van ruimte op een schijfje. We kunnen allicht hopen op meer eigen werk en studio albums van de heren, want het laatste album ‘Outside the Box’ had een veel hoger niveau en past beter in de lijn van wat de band eerder heeft laten zien.

(5/10, UNFD)

Tracklist:
• Over-Throne
• Taken (acoustic)
• Buszy (Timfyjames remix)
• (Rock) Superstar

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ