LALU – Paint the Sky

Facebookrssmail

Een voor mij nog onbekend project, deze LALU, maar de medewerking van topzanger Damian Wilson wekte mijn interesse, dus de bijsluiter van Frontiers maar eens gelezen. Het blijkt een door de Franse keyboardspeler Vivian Lalu opgericht progressief ensemble te zijn welke in 2013 haar eerste cd op de markt bracht in een wat andere samenstelling. Fast forward naar dit album nummer drie: ‘Paint the Sky’ waarop Damian de microfoon van een zekere Martin Lemar heeft overgenomen, maar waarin ook ‘onze’ Joop Wolters de gitaar én bas verzorgt. Verder zijn er diverse gastrollen voor een aantal usual suspects uit de progrock-wereld, zoals Jens Johansson, Alessandro Del Vecchio (vanzelfsprekend, hij speelt op bijna iedere Frontiers plaat), Steve Walsh (ex-Kansas), Tony Franklin (ex Blue Murder), Jordan Rudess (Dream Theater) en superdrummer Simon Phillips. Het is een zeer afwisselende en uitdagende plaat geworden, een soort kruising tussen Dream Theater en Yes, al doet het me ook erg denken aan Headspace, dat andere prog-project van Damian Wilson.

Opener ‘Reset To Preset’ geeft meteen een goed audiobeeld wat we kunnen verwachten. De Yes-invloeden zijn duidelijk aanwezig en de karakteristieke hoge stem van Damian drukt een hele dikke stempel op het geheel. Het is een wat stevig, druk en zenuwachtig nummer, maar zit prima in elkaar qua zanglijnen en backing vocals en is voorzien van een heldere productie. Drummer Jelly Cardarelli zit overtuigend te meppen en de solo van Wolters valt na het rustige intermezzo lekker binnen. Toch bevalt het bijna kortste nummer met de langste naam, ‘Won’t Rest Until The Heat Of The Earth Burns The Soles Of Our Feet Down To The Bone’ me daarna beter. Het is wat relaxter, ligt prettiger in het gehoor en beklijft mede daardoor beter. Mooie meerstemmige zang ook halverwege. Het wat lichtere, wederom Yes-achtige ‘Emotionalised’ is transparant en heeft een goeie flow. De titelsong blijkt een duet tussen Wilson en Steve Walsh, twee geweldenaren die niet voor elkaar onder doen. Het is een lang, wat wild, progressief fusion metal-nummer met een afwijkend ritme. Zeker geen hapklaar luistervoer, maar de Dream Theater-fans kunnen dit wel waarderen. Met weer een hoofdrol voor de talentvolle drummer Jelly.

Tijdens ‘Witness To The World’ kunnen we even bijkomen. Het is een rustige semi-ballad, waarin Damian nog eens zijn enorme bereik showt en Wolters een schitterende solo aflevert. ‘Lost In Conversation’ is weer wat progressiever van toon, maar geen uitschieter verder, hoe goed het ook in elkaar steekt. ‘Standing At The Gates Of Hell’ start prachtig met zware, bijna industrial metal-klanken, totdat het nummer overgaat in jazz-fusion. Help! Als ik ergens niet van hou… Wat een domper na dat overtuigende intro. Naamgever en bandleider Vivien Lalu gaat wel helemaal los op zijn keyboards en ook Wolters kan zijn jazzy ei kwijt, maar ik skip snel naar de prachtige laatste minuut van het nummer. Een mooi drumintro luidt het wat lichtere, maar catchy ‘The Chosen Ones’ in, waarin ook Rudess een solo speelt. Het korte instrumentale, akoestische ‘Sweet Asylum’ is een baken van rust. Die akoestische gitaar opent ook het bijna 8 minuten durende ‘We Are Strong’, die nog het meest aan Headspace doet denken. Het moderne, wat klinische prog-nummer is mooi opgebouwd en wordt gedragen door Damian die hier overtuigend de hoge noten zingt. Het komt na zo’n 4 minuten tot een weelderige climax. Fijne song. Dan resteert nog het korte, dromerige ‘All Of The Lights’ en een mooie instrumentale versie van ‘Paint The Sky’, waarin Simon Philips zijn onmiskenbare drumkunsten mag vertonen.

Het is een prima album geworden voor de progrockers onder ons. Hoewel het gevoel soms wat ontbreekt in de vrij technische nummers, zorgt Damian’s stem voor balans. De productie is af en de muzikanten leveren stuk voor stuk prima werk af. En fijn dat de nummers nooit boven de 8 minuten klokken, dat komt de verteerbaarheid zeker ten goede. Prima aanvulling op het genre dus.  (85/100) (Frontiers Music)

LINE-UP

Damian Wilson – Vocals
Jelly Cardarelli – Drums
Joop Wolters – Guitars & bass
Vivien Lalu – Keyboards
#2, #4, #6 – Jens Johansson
#4 – Alessandro Del Vecchio
#4 – Steve Walsh
#4, #12 – Tony Franklin
#8 – Jordan Rudess
#8 – Simone Mularoni
#12 – Simon Phillips

TRACKLIST

1. Reset To Preset
2. Won’t Rest Until The Heat Of The Earth Burns The Soles Of Our Feet Down To The Bone
3. Emotionalised
4. Paint The Sky (Feat. Steve Walsh)
5. Witness To The World
6. Lost In Conversation
7. Standing At The Gates Of Hell
8. The Chosen Ones
9. Sweet Asylum
10. We Are Strong
11. All Of The Lights
12. Paint The Sky (instrumental Feat. Simon Philips)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ