Axel Rudi Pell – The Ballads VI

Facebookrssmail

De 62-jarige Duitse verstokte Blackmore fan, Axel Rudi Pell, gooit na eenentwintig studio- en vijf live albums, nu alweer zijn achtste compilatie op de overvolle rockmarkt. Gezien de titel is het zijn zesde vol met ballads. Blijkbaar is er een markt voor, want de vorige vijf hebben samen zo’n 250.000 stuks verkocht. Op dit album staan dertien tranentrekkers, de ene wat spannender dan de ander. Maar genoeg cijfertjes. Is deze ook de moeite waard?

Nou, voor de romantici onder ons wel, want het gebodene is kwalitatief van een prima niveau. Laat dat maar aan de meestergitarist en zijn Amerikaanse zanger Johnny Gioelli over. Al is het wel wat veel van het goede, al die emotionele meedeiners achter elkaar. Voor deze editie heeft hij vijf nieuwe songs opgenomen, waaronder het overbekende ‘Diamonds and Rusts’, maar zoals Joan Baez hem ooit schreef en dus niet in de beukende Judas Priest-uitvoering. Maar het blijft een prachtig nummer. Ook Kansas’ ‘Dust in the Wind’ wordt eer aan gedaan middels een uitgeklede versie. Al hoor ik liever Steve Walsh dan Gioelli zingen. Ook nieuw zijn twee instrumentaaltjes, waarin Axel zich lekker laat gaan middels vingervlugge solo’s. Vooral ‘Hidden Secrets’ is mooi, zeker na de tempoversnelling halverwege. Eindelijk rockt het!

Andere noemenswaardige songs? Het bekende ‘I Put a Spell on You’ wordt hartstochtelijk gezongen door Gioelli en krijgt wel een frisse benadering. Het lange en bombastische ‘Morning Star’ heeft wat Scorpions invloeden. ‘She’s a Lady’ biedt welkome afwisseling, want deze eindigt heavy en uptempo. ‘Fly With Me’ en ‘As Blind As A Fool Can Be’ ontstijgen ruimschoots de middelmatigheid, vooral dankzij het fijne zessnarenwerk van Pell. Maar ook het lange ‘Beyond the Light’ is een mooi opgebouwde, lekker zwaar aangezette ballad.

Tsja, het is natuurlijk wat gemakzuchtig, zo’n bij elkaar geraapt ‘best of’ album gericht op de zwijmelsongs. Aan met name het wisselende drumgeluid hoor je dat de nummers van verschillende albums komen, maar dat stoort verder niet echt. Al had ik overigens van Rondinelli wel wat meer verwacht dan het overwegend saaie trommelwerk. Maar zoals gezegd, de composities zijn okee. Het draait allemaal lekker weg, zeker als achtergrondmuziek. Al zullen de fans zich door die paar nieuwe nummers niet laten overhalen tot aankoop, tenzij je echt alles van de goede man spaart. Maar de streamingdiensten bieden een prima alternatief.
(78/100 – Steamhammer/ SPV)

Lineup

Johnny Gioeli – Lead and Backing Vocals
Axel Rudi Pell – Lead, Rhythm and Acoustic Guitars
Ferdy Doernberg – Keyboards
Volker Krawczak – Bass
Bobby Rondinelli – Drums

Tracklist

 1. Revelations 2:34
 2. Diamonds And Rust 5:19
 3. Morning Star 7:34
 4. Dust In The Wind 4:33
 5. Hidden Secrets 6:05
 6. Gone With The Wind 8:56
 7. She’s A Lady 4:04
 8. Room With A View 4:12
 9. Fly With Me 5:42
 10. As Blind As A Fool Can Be 6:14
 11. I Put A Spell On You 4:24
 12. Beyond The Light 7:45
 13. Quarantined 1 7:00
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ