Lemmy Lives, meer dan een eerbetoon alleen aan een van de allergrootste Rock ’n roll helden aller tijden

Facebookrssmail

Op 28 december 2016, 4 dagen na zijn zeventigste verjaardag overleed Lemmy (Ian) Kilmister aan de gevolgen van een agressieve vorm van kanker. In het voorjaar van 2013 kreeg de altijd goedlachse Motörhead frontman Kilmister gezondheidsproblemen. Omdat hij op doktersadvies rust moest nemen werden er een aantal optredens afgezegd maar na een korte rust periode werd er toch weer sporadisch opgetreden en leek het weer iets beter te gaan maar niets bleek minder waar.

Lemmy was natuurlijk vooral bekend als oprichter en frontman van Motörhead. In zijn jonge jaren was Kilmister onder andere roadie voor Jimi Hendrix. Daarna begon hij zelf in bands te spelen. Na verschillende kleine, onbekende bandjes in de jaren 60 (The Rockin’ Vickers, Sam Gopal), werd Kilmister in 1971 bij Hawkwind ingelijfd. Na onderlinge problemen met de rest van de band verliet hij in 1975 Hawkwind om vervolgens de band Motörhead op te richten. Motörhead kende vele bezettingswisselingen maar door de jaren heen was Kilmister de rotst in de branding en bracht de band meer dan twintig studio albums uit en verschenen er tientallen live albums, verzamelaars en live dvd’s. Het laatste officiële studioalbum, getiteld ‘Bad Magic’ verscheen 28 augustus 2015 met Phil Campbell op gitaar en Mikkey Dee op drums, beide een vaste waarde van de band sinds 1992. Naast zijn activiteiten met Motörhead heeft Kilmister ook samengewerkt met verschillende artiesten zoals Foo Fighters-zanger/gitarist Dave Grohl en Slash. Sinds 2000 was Kilmister ook actief als zanger/gitarist samen met ex-Stray Cats-drummer Slim Jim Phantom en gitarist Danny B. Harvey onder de naam “The Head Cat”. In 2002 bracht Kilmister zijn autobiografie, getiteld “White Line Fever” uit en verscheen in 2010 de film “Lemmy: 49% Motherf**ker, 51% Son of a Bitch”, een imposant verhaal over het leven van de altijd goedgemutste Motörhead frontman.

Op een dag na is het inmiddels een jaar geleden dan Lemmy overleed, dus het is niet zo verwonderlijk dat de show van vandaag grote belangstelling kent. Zo is het optreden van vandaag op het laatste moment verplaatst van de kleine zaal naar de grote zaal. ‘Lemmy Lives’ is een eerbetoon aan Lemmy Kilmister door de Amsterdamse band Death Alley. Zij worden hierbij bijgestaan door onder meer leden van onder meer Peter Pan Speedrock, Dool, Birth of Joy, Voltage, The Deaf, Delain, De Heideroosjes en waarbij het geheel wordt gepresenteerd door rockmascotte Dikke Dennis. Alvorens het zover is mag het Eindhovense Snakebite Love het publiek wat opwarmen. De band brengt ons een aantal songs van Lemmy van veelal bijzondere projecten of songs in een akoestisch jasje. Een groot deel van het binnenstromende publiek weet echter niet goed wat ze hiermee moeten. Het is dan ook bij de gratis Jack Daniels dat aan iedere bezoeker bij binnenkomst wordt geschonken en aan de bar dan ook drukker dan voorin de zaal. Tijdens het afsluitende ‘No Class’ begint het publiek eindelijk wat los te komen maar dan zit het half uurtje van de Eindhovenaren er alweer op.

Na een korte ombouwperiode is het Dikke Dennis het startschot geeft, de zaal is inmiddels goed gevuld waarop Death Alley aangevuld met Birth of Joy drummer Bob Hogenelst de aftrap verzorgd. Zo krijgen we achtereen volgens de nummers ‘Motörhead’ en ‘Shine’ voorgeschoteld waarop de eerste gast van de avond ten tonele verschijnt. Zo wordt onder meer de song ‘Ramones’ op eigenzinnige wijze door Marco Roelofs (Stavast, ex Heideroosjes) gebracht, dit tot groot genoegen van het publiek voorin de zaal en waarop meteen een flinke pit ontstaat.

Naast het gastoptreden van Marco zijn het verder onder meer de zangeressen Ryanne van Dorst (DOOL) en Charlotte Wessels (Delain) die een aantal songs voor hun rekening nemen, dit al dan niet op geheel eigen wijze. Wat opvalt, is dat de band en artiesten vandaag niet voor de standaard songs hebben gekozen, zo is er bijvoorbeeld het duet ‘Please Don’t Touch’ waarbij Douwe Truijens ( Death Alley) en Ryanne van Dorst (DOOL) de zangpartijen voor hun rekening nemen.

Verder zijn er gastbijdragen van onder meer Dave Vermeulen (Voltage) en Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock) die een akoestische versie van ‘Ace of Spades’ ten gehore brengt. Janneke Nijhuis (The Deaf) neemt onder meer tijdens ‘The Chase Is Better Than The Catch’ de zang en basspartijen voor haar rekening waarna na zo’n anderhalf uur het reguliere deel van de show er alweer op zit. Maar na tussenkomst van Dikke Dennis krijgen we nog een prima versie van ‘Silver Machine’ te horen en wordt het optreden afgesloten door dikke Dennis zelf in de vorm van de ‘Ace Of Spades’ cover ‘Schoppenaas’.

Al met al was het een geslaagde avond, het geluid was dik in orde en ook was de opkomst meer dan prima, waarbij ook de shows in Leeuwarden, Hedon en Eindhoven zo goed als uitverkocht waren. Wat ik wel moet toegeven is dat show van vanavond wel wat ingestudeerd leek, maar dat mag de pret niet drukken, de bands en artiesten hadden er veel zin in en we moeten dit dan ook niet zien als een tributeavond waarbij het om geld gaat maar meer als een eerbetoon aan Lemmy en Motörhead!

Voor wie deze show nog wil meemaken, dat kan onder meer op 6 januari in Metropool (Hengelo), 7 januari in Volt (Sittard), 20 januari in Fluor (Amersfoort) en op 21 januari in Victorie (Alkmaar). Rest mij iedereen nog al het beste toe te wensen voor het nieuwe jaar en hopen we maar dat er in 2017 niet al te veel rockiconen het loodje leggen anders hebben we over een paar jaar alleen nog maar van dit soort avonden!

Setlist:
01. Motörhead – Douwe
02. Shine – Douwe
03. Iron Fist – Marco
04. Ramones – Marco
05. Emergency – Ryanne
06. Bomber – Ryanne
07. Please Don’t Touch – Ryanne & Douwe
08. Going To Brasil – Dave
09. Whorehouse Blues – Dave & Peter (2e gitaar)
10. Ain’t No Nice Guy – Dave & Charlotte
11. The Hammer – Charlotte
12. Dance – Charlotte
13. Jailbait – Janneke & Douwe
14. The Chase Is Better Than The Catch – Janneke
15. No Class – Janneke
16. Ace of Spades – Peter
17. Killed By Death – Peter
18. (We Are) The Roadcrew – Peter
19. Overkill – Marco

Toegift:
20. Silver Machine – Douwe
21. Schoppenaas / Ace Of Spades – Dikke Dennis

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ