Moonloop – Devocean

Facebookrssmail

Moonloop is een progressieve death metal band uit het Spaanse Barcelona. De Moonloop komt van het gelijknamige nummer van de progressieve rockband Porcupine Tree, waarmee de band de liefde voor progressieve muziek onderstreept. De band is opgericht in 2001 en na een serie van demo’s en singles verscheen in 2012 de eerste full-length ‘Deeply from the Earth’ via Listenable Records. Nu vijf jaar later verschijnt op 24 maart de opvolger, eveneens via het Franse label, ‘Devocean’.

Met opener ‘Megalodon’ weten we direct waarmee we van doen hebben. Een sterk mid-tempo nummer waarbij de gitaristen technische hoogstandjes brengen, overigens zonder dat het te veel is, en de vocalen van multi-instrumentalist Eric Baule heerlijk bruut klinken. In het lange, langzame, tussenstuk worden voorzichtig de registers opengetrokken en wordt er knap gesoleerd. Sterke composities waarbij de vergelijking met een band als Obscura om de hoek komt kijken. In de nummers ‘Nightmare Gallery’ en ‘Zeal’ laat Eric Baule horen behalve grunts ook de clean vocals te beheersen welke een welkome afwisseling zijn in de nummers. Het fantastische rustige stuk in ‘Zeal’ zou zomaar uit een nummer van Opeth kunnen komen.

Eigenlijk maakt het niet uit welk nummer je beluisterd, de mannen van Moonloop weten je met iedere song te verrassen. Heerlijke technische nummers met tal van wendingen die een compleet andere sfeer weten te brengen, een nummer als ‘Expired Kings’ is in deze het toonbeeld met strakke breaks, brute death metal vocalen en progressieve rock passages waar meester Mikael Åkerfeldt jaloers op zou kunnen zijn. Eén nummer wil ik nog benoemen en dat is het geweldige nummer ‘Oceans’, wat een geweldige opbouw heeft dit nummer. Zo waan je je aan het strand en hoor je de golven uiteen spatten, en op het andere moment knalt er een portie death metal door de speakers met tal van breaks en heerlijke solo’s.

Moonloop heeft met de tweede plaat ‘Devocean’ een ultiem stukje progressieve death metal gebracht waarbij het genieten is van alle composities. Liefhebbers van het genre kunnen de plaat blind aanschaffen.

(85/100, Listenable Records)

Tracklist:
1. Megalodon
2. Nightmare Gallery
3. Zeal
4. Expired Kings
5. Medusa
6. Oceans
7. Interglacial
8. Origin

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ