Ayreon komt met ‘The Source’

Facebookrssmail

‘The Source’ is een opwindend nieuw hoofdstuk in de Ayreon-saga, met opnieuw belangrijke rollen voor internationaal gerespecteerde vocalisten als James LaBrie (Dream Theater), Simone Simons (Epica), Floor Jansen (Nightwish), Hansi Kürsch (Blind Guardian), Tobias Sammet (Edguy, Avantasia) en Russell Allen (Symphony X). The Source is het eerste Ayreon-album dat uit zal komen via Mascot Label Group/Music Theories Recordings en ligt vanaf 28 april in de winkels.

Het verhaal van Ayreon leek met de albums ‘01011001’ en ‘The Theory Of Everything’ (beiden debuteerden in de top 3 van de Nederlandse album top 100) op een heel vanzelfsprekende manier afgerond te zijn. Creativiteit laat zich echter niet sturen of inperken, zo blijkt maar weer eens. Arjen Lucassen voegt met ‘The Source’ een nieuw hoofdstuk toe aan het indrukwekkende oeuvre waarvoor hij in het midden van de jaren negentig de eerste steen legde. ‘The Source’ biedt weer alles wat hem loyale fans over de hele wereld heeft opgeleverd: een ijzersterke cast aan zangers en muzikanten, meeslepende songs, een overweldigend geluid en een intrigerend verhaal.

‘The Source’ speelt zich aanvankelijk af op Alpha, een planeet die zes miljard jaar geleden op een crisis afstevende. Ecologische en politieke catastrofes dreigen het leven er onmogelijk te maken voor de mensheid. Even lijkt de hulp van computers – The ‘Frame – het noodlot af te kunnen wenden. Ze zijn de mensen echter in intelligentie inmiddels ontstegen en lijken zich te beseffen dat hun scheppers juist het grote probleem vormen. The ‘Frame wil best orde op zaken stellen, maar lijkt van zins zich ook meteen van de mensheid te willen ontdoen. Uiteindelijk is er voor de bewoners van Alpha geen andere optie dan een goed heenkomen zoeken naar een veiliger oord. Het is het uitgangspunt voor een verhaal dat alles in zich heeft wat de epossen van Ayreon al jaren zo eindeloos fascinerend maakt.

Ayreon heeft inmiddels internationaal een dusdanige status dat Arjen Lucassen zijn karakters kon schrijven op de stemmen van alom gerespecteerde zangers: James LaBrie (Dream Theater), Tommy Giles Rogers (Between the Buried and Me), Simone Simons (Epica), Mike Mills (Toehider), Floor Jansen (Nightwish), Hansi Kürsch (Blind Guardian), Michael Eriksen (Circus Maximus), Tobias Sammet (Edguy, Avantasia), Nils K. Rue (Pagan’s Mind), Zaher Zorgati (Myrath), Tommy Karevik (Kamelot) en Russell Allen (Symphony X). Voor een speciale muzikale bijdrage tekenden de gitaristen Paul Gilbert (Mr. Big), Guthrie Govan (The Aristocrats, Asia) en Marcel Coenen (Sun Caged). Ook Marillion-toetsenist Mark Kelly is op het nieuwste Ayreon album te horen.

Arjen Lucassen zelf bespeelde daarnaast als vanouds een veelheid aan instrumenten, terwijl meesterdrummer Ed Warby (o.a. Elegy, Gorefest, Hail Of Bullets) opnieuw plaatsnam achter het slagwerk.

Het jaar 2017 wordt extra opwindend voor menig Ayreon-fan vanwege een drietal exclusieve optredens die een topcast in september zal geven in Poppodium 013 te Tilburg. Het beste uit twintig jaar Ayreon zal op het podium tot leven gebracht worden door o.a. Floor Jansen, Russell Allen, Damian Wilson (Threshold), Hansi Kürsch, Tommy Karevik, Jonas Renkse (Katatonia), Anneke van Giersbergen en verschillende andere bekenden uit het Ayreon universum. Als kers op de taart mogen de fans ook een speciaal gastoptreden van Arjen Lucassen zelf verwachten tijdens deze live shows. De kaarten voor de Ayreon Universe shows – 9.000 in totaal – vlogen in een dag weg. Opnieuw een bewijs dat de magie van Ayreon nog lang niet is uitgewerkt.

AYREON – THE SOURCE tracklist:

CD1
Chronicle 1: The ‘Frame

01. The Day That The World Breaks Down
02. Sea Of Machines
03. Everybody Dies

Chronicle 2: The Aligning Of The Ten
04. Star Of Sirrah
05. All That Was
06. Run! Apocalypse! Run!
07. Condemned To Live

CD2
Chronicle 3: The Transmigration

08. Aquatic Race
09. The Dream Dissolves
10. Deathcry Of A Race
11. Into The Ocean

Chronicle 4: The Rebirth
12. Bay Of Dreams
13. Planet Y Is Alive!
14. The Source Will Flow
15. Journey To Forever
16. The Human Compulsion
17. March Of The Machines

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ