Kreator – Gods of Violence

Facebookrssmail

Met ‘Gods of Violence’ levert Kreator haar veertiende studio album af, en wanneer Kreator een album uit gaat brengen zijn de verwachtingen hoog gespannen, zijnde een van de vier groten van de thrash metal uit Duitsland, misschien wel de grootste! De band weet z’n fans nogal eens te verrassen, wat in het verleden niet altijd positief uitpakte, ik denk bijvoorbeeld aan ‘Renewal’ en ‘Endorama’. Met deze nieuwe plaat zetten ze de lijn van ‘Phantom Antichrist’ voort, wat een goed teken is aangezien dat wel hun beste werk van de laatste 25 jaar genoemd mag worden, maar helaas haalt ‘Gods of Violence’ dat niveau net niet. Dat Kreator het niveau van hun beste werk ‘Pleasure to Kill’ nooit meer gaat halen weet iedereen wel, ‘Gods of Violence’ mag echter wel tot het betere werk van het tegenwoordige Kreator gerekend worden!

Na het ‘Apocalypticon’ intro knalt meteen een van de beste nummers op deze nieuwe plaat uit de speakers, ‘World War Now’ is een furieuze thrash song en knalt als een malle, technisch en afwisselend waar Kreator zo goed in is. Het navolgende ‘Satan is Real’ is echter van een heel andere orde, een redelijk simpele en melodieuze melodie lijn, met een eenvoudig refreintje wat gemakkelijk mee te zingen is, en het waarschijnlijk op festivals goed zal doen. Het is echter niet waar Kreator voor staat in mijn ogen. Gelukkig maakt ‘Totalitarian Terror’ weer veel goed, dit is wat Kreator hoort te doen, agressief, technische thrash van hoog nivo! Schitterend gitaarwerk op deze plaat weer, en een moddervette productie, technisch zit het allemaal wel goed en staat Kreator wel ergens voor.

Het titelnummer begint met een lekker acoustisch deuntje op de gitaar, waarna het geweld losbarst, een mooi opgebouwd nummer en een van de langste op deze cd ook met bijna 6 minuten. Het middenstuk doet zelfs bijna een beetje aan Arch Enemy denken, en de solos zijn geweldig. ‘Army of Storms’ is ook een lekker fel nummertje met een wat rustiger midden stuk en mooie solos. Meezingen kan weer op ‘Hail to the Hordes’, een wat trager, slepender nummer, wat bijna folk achtig aandoet, en waarschijnlijk wel op de live setlist zal verschijnen. ‘Lion with Eagle Wings’ begint met een keyboard deuntje, die overigens wel vaker opduiken zo hier en daar, lekkere riffs en tempowisselingen en de herkenbare krijsende zang van Mille maken het geheel een herkenbaar Kreator werkstuk, dat echter niet het oude niveau van vroeger haalt. Met een bijna Rammstein achtige riff begint ‘Fallen Brother’, een heavy midtempo nummer met wat stukken duitse tekst erin, en ook weer een makkelijk mee te brullen refrein. Bij ‘Side by Side’ gaat het gas er weer wat meer op, agressieve riffs en mooie solos wisselen elkaar af, totdat er een rustig acousctisch bijna Maiden aandoend stukje opduikt, afwisseling zit er wel in. ‘Death Becomes my Light’ sluit het album af, en begint als een soort van ballad, maar slaat dan om in een melodieuze thrash song. Een mooi epos dat toch ook wel een beetje een Iron Maiden feel over zich heeft, galloperende riffs, melodieus gitaarwerk, tempowisselingen en een bijna zingende Mille, een van de betere, en het langste nummer, op deze plaat.

Kreator verrast weer met deze nieuwe cd, en laat zich weer van een zeer afwisselende kant zien, maar maakt zich er soms ook makkelijk vanaf met bepaalde meezingertjes. Gelukkig staan er ook echte “old school” Kreator krakers op, om het maar zo te noemen, met ‘World War Now’ en ‘Totalitarian Terror’. Zeker geen verkeerd album, maar ook zeker niet hun beste werk.

(80/100, Nuclear Blast Records)

Tracklist:
1. Apocalypticon 1:06
2. World War Now 4:28
3. Satan Is Real 4:38
4. Totalitarian Terror 4:45
5. Gods Of Violence 5:51
6. Army Of Storms 5:09
7. Hail To The Hordes 4:02
8. Lion With Eagle Wings 5:22
9. Fallen Brother 4:37
10. Side By Side 4:19
11. Death Becomes My Light 7:26

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ