Brutus – Burst

Facebookrssmail

Na 3 jaar toeren door België reisde afgelopen zomer de band Brutus af naar Vancouver om hun debuutalbum ‘Burst’ op te nemen. Het belgische trio gebruikt veel verschillende stijlen, waarbij invloeden van punk overheersen, en omschrijft hun muziek als een meteoor regen van geluid. Die meteoor regen van geluid komt direct op je af tijdens het eerste nummer ‘March’. Het gitaarspel van Stijn VanHoegaerden is subtiel en opbouwend. Drummende en zingende Stefanie Mannaerts maakt indruk met haar vocalen en verschillende ritmes. De aandacht is gewekt.

In het daaropvolgende ‘All Along’ worden de vocalen iets rauwer en de baslijnen van bassist Peter Mulders meer overheersend wat het nummer echt een toffe punk vibe geeft. De break bestaat uit een tsunami van geluid die op je afkomt om vervolgens over te gaan in een rustiger stuk naar het einde toe.
Dat de band en vooral zangeres Stefanie Mannaerst meer kan wordt duidelijk in ‘Justice De Julia II’. Het nummer is meer melodieus en de zang is uiterst zuiver. Deze mooi balans wordt afgewisseld met stukken die muzikaal rauwer en duisterder overkomen, wat het nummer een tof geheel van diversiteit maakt.

‘Drive’ kent een bijna harmonieuze opening. Deze rust wordt verstoord door toffe rock met punkinvloeden. De vocalen zijn weer een stuk rauwer, maar dat past goed bij het ritme. De baslijnen zijn sterk en passen goed bij de snerpende gitaren. Heel subtiel begint het nummer ‘Bird’ met mooi gitaarspel en zuiver vocalen. De opbouw in dit nummer is ijzersterk gedaan. De rauwe stukken passen mooi in het geheel omdat de melodie wordt vastgehouden en dat maakt het een geweldig nummer.
‘Crack_Waste’ is een up tempo nummer. Wat hier opvalt is het gitaarspel wat uitdaagd en echt een leuk element is in het nummer. Het bas en drum werk is vooral erg up tempo maar ook afwisselend.

Het nummer ‘Baby Seal’ lijkt het zelfde ritme te hebben als het nummer ervoor. Dit is jammer. Daarnaast is ‘Baby Seal’ tekstueel niet het hoogtepunt van het album en lijkt de band het er hier even te gemakkelijk vanaf te brengen. Wat jammer is want er kan niet genoeg gezongen worden over zeehonden en wat de mensheid die beestjes aandoet. Afsluiter ‘Child’ begint dreigend. De drums zijn tof en die knallen erin. De zang is wederom mooi in balans met het gitaarspel. Het nummer kent veel tempowisselingen, waarbij de harde stukken er soms wat chaotisch in knallen. Naar het einde toe is het nummer mooi en harmonieus.

‘Burst’ is een divers album. De meteoor regen van geluid is wel een toepasselijke omschrijving. Indrukwekkend is dat de zangeres ook drumt en vaak verschillende ritmes door elkaar heen weet te hanteren. De nummers zijn kort en bondig en vervelen niet. Met dit debuut en een uitgebreide hoeveelheid shows op de agenda kan de band komende periode veel aandacht trekken.

(75/100, Hassle Records)

Tracklist:
• March
• All Along
• Not Caring
• Jusitice De Julia II
• Drive
• Bird
• Crack_Waste
• Looking For Love On Devils Mountain
• Horde II
• Baby Seal
• Child

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ