Hetroertzen – Uprising of the Fallen

Facebookrssmail

Hetroertzen in een black metal band uit Chili. Ooit begonnen als Hhahda in 1997 en later omgedoopt tot Hetroertzen (2001). In principe is het een 1 mans project van multi-instrumentalist Frater D. maar live wordt Frater tegenwoordig bijgestaan door een redelijk vast gezelschap aan duistere volgelingen. In 2009 is Frater naar Sweden verkast om vanuit de stad Västerås zijn vuiligheid verder over de wereld te verspreiden. In de underground heeft Hetroertzen onderhand best wel een aardige status opgebouwd, maar ik kan me voorstellen dat in de (zwart) metalen laag daarboven weinig mensen zijn die deze band kennen.

Toevallig hebben ze verleden jaar nog een Europese tour gedaan en waren ze onder andere in ons eigen Leiden te bewonderen. De band heeft onderhand vijf volledige albums op zijn naam staan en met ‘Uprising of the Fallen’ is het zesde “muzikale” oorlogsschip op aarde geland.

Het nieuwe album begint met een onheilspellend intro wat, net voordat het de keel uit begint te hangen, overgaat in het nummer ‘Uprising’. Meteen het beste nummer van de plaat, wat achteraf dan wel weer jammer is. Hetroertzen is een typisch Zuid Amerikaanse black metal band. Het klinkt heel anders dan Europese of Noord Amerikaanse black metal bands. Waar oorverdovend gekrijs in het westen de standaard is doet Hetroertzen het totaal anders. Het doet me meer denken aan een flink beschonken Jim Morrison (pleonasme?) met een lichte death grunt, gemengd met wat monniken gezang. De black metal die de band voorschotelt is een stuk rommeliger dat we hier gewend zijn, maar dat heeft wel zijn charmes. Frater D. heeft zelf de drums verzorgd en dat doet hij met verve. Zijn drumwerk is absoluut het beste wat je muzikaal te verduren krijgt op dit album, in tegenstelling tot de wat zoutloze gitaren (met als dieptepunt de solo in Path Bearer). De riffs zijn net niet spannend genoeg, en een black metal band mag van mij een stuk dreigender klinken.

Is het slecht? Nee, zeker niet, het is een hele andere benadering van black metal, maar ik wordt hier nou ook niet bepaald van mij stoel geblazen door agressie, sfeer, originaliteit of bewondering. ‘Uprising of the Fallen’ is een degelijk plaat die echt wel zijn liefhebbers zal vinden, maar baanbrekend wordt het nergens.

(75/100, Listenable Records)

Tracklist.
• Uprising
• Zealous Procreation
• The Fallen Star
• Path Bearer
• The Trial
• Upon the Thresholds
• Perception of the Unseen
• Lost and Betrayed

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ