Horisont – About Time

Facebookrssmail

Ongecompliceerde, lekkere ruige jaren-zeventig rock. Naar mijn mening kan het nieuwe album van Horisont op die manier het best omschreven worden. Horisont bestaat inmiddels tien jaar en dat willen ze laten weten ook, met een heerlijk album vol zinderende naar prog-rock ruikende tracks waarvoor je je luchtgitaar gerust (of beter!) uit de kast kunt halen.

‘About Time’ is het vijfde album van de Zweedse retro-rock formatie die bestaat uit Axel, Charles, David, Magnus en Pontus. De vijf heren spelen niet alleen kwaliteitsrock van de goede oude stempel maar ze zien er ook uit alsof ze zo uit het verleden komen stappen. Hun hele look is een ode aan de tijd dat Blue Oyster Cult en Judas Priest hoog aan het firmament stonden. Niet zo vreemd dat onder andere die twee grote spelers uit de muziekhistorie de nummers van Horisont beïnvloed hebben. Maar er is meer. In de sound die de heren uit Gothenburg neerzetten zijn ook invloeden van Jethro Tull, Iron Maiden en Black Sabbath te herkennen. Hier en daar is er zelfs wat funk in te horen, toch op zijn minst een wonderlijke combinatie, maar het werkt voor Horisont (hetgeen overigens de Zweedse vertaling van horizon is). Daar waar The Darkness de draak steekt met het muzikale erfgoed dat ze spelen doet Horisont dat totaal niet, zij zetten het muziekgenre voort daar waar de tijd een andere richting op is gegaan.

De stem van Axel Söderberg is toonvast, duidelijk en heeft een groot bereik. Zijn theatrale kunnen is van grote toegevoegde waarde aan de tracks. Alle nummers hebben een mooie opbouw met regelmatige wisseling van melodie en snelheid, zoals je dat meestal hoort bij prog-rock. Wat opvalt is de snelheid van de nummers, de Zweden lijken te spelen alsof hun leven er vanaf hangt, de gitaren gieren werkelijk door de nummers. Al met al een plezierig album voor iedereen die het genre waardeert.

(75/100, Century Media Records)

Tracklist:
1. The hive
2. Electrical
3. Without warning
4. Letare
5. Night line
6. Point of return
7. Boston gold
8. Hungry love
9. Dark sides
10. About time

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ