Saga – Symmetry

Facebookrssmail

The final chapter
Canada kent sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw een aantal grote namen op het gebied van (prog)rock. Het onbetwiste supertrio bestaat uit Rush, Triumph en Saga. De twee eerstgenoemden bestaan om bekende redenen niet meer en het had niet veel gescheeld of Saga was hetzelfde lot beschoren. Michael Sadler, charismatische zanger en frontman van Saga kondigde in 2017 immers aan dat na 40 jaar schrijven, opnemen en touren de bandleden aan een welverdiend pensioen toe waren. Een 40th anniversary Final Chapter tour werd gepland, die in ieder geval het einde zou betekenen van het rondreizende Saga circus. Tijdens het Duitse Rock of Ages festival werden op 29 juli 2017 opnames gemaakt voor hun zwanenzang. Een cd genaamd “So good, so far” als waardig afscheidscadeau van deze rasmuzikanten, die nogmaals bewezen wat hun torenhoge niveau is. Of er nog plannen waren voor eventueel nieuw studiowerk werd in het midden gelaten door een opmerking van Sadler die letterlijk luidde: “it will never be repeated…..or will it?”

Feniks
En ja hoor, it will!. Saga herrees als een feniks uit z’n as, speelde in 2018 op het door Yes georganiseerde ‘Cruise to the edge’ progrockfestijn en er ontstonden bij gitarist Ian Crichton vage plannen voor een nieuw album. Het waren ideeën die al door z’n hoofd spookten sinds de afscheidstoernee. Hieruit kun je concluderen dat zijn hoop op een nieuwe start niet werd opgegeven. Plannen werden langzamerhand werkelijkheid, met als resultaat dat  12 maart het 23ste (!!) studioalbum van Saga wordt uitgebracht . De titel luidt “Symmetry” en de plaat zal in diverse formaten te koop zijn.

De totstandkoming
“Symmetry” is uiteindelijk een akoestische plaat geworden, bestaat uit 12 nummers, allen gekozen uit hun omvangrijke oeuvre.  Saga verzorgde  tijdens hun Final Chapter tour de hoofdact, maar ook het akoestische voorprogramma. Een dubbeloptreden als het ware. Hieraan beleefde de band zoveel plezier dat na de wederopstanding werd besloten bestaande tracks te voorzien van nieuwe, akoestische arrangementen. Zo werden Crichton’s  plannen dan toch werkelijkheid. Een aantal ingehuurde violisten en cellisten zorgen voor muzikale ondersteuning met als gevolg dat de arrangementen tot in de puntjes uitgewerkt zijn. Met name Crichton zelf heeft de moeilijke taak om de electrische gitaarpartijen om te zetten naar akoestische. Saga is nu eenmaal een band die altijd op toetsen gebaseerde songs schreef en de gitaarmelodieën en -solo’s later inpaste.
Het eindresultaat is verbluffend en je hoort dat we hier met een topgitarist te maken hebben. Toen ik hem tijdens een interview in 2013 vroeg wie zijn hoofdinvloed is zei hij zonder na te denken: ”John McLaughlin”. Luister maar eens naar de solo’s in het nummer ‘Tired World’ en je hoort meteen waarom de Engelse jazz/fusion virtuoos zijn grote voorbeeld is. In ‘La Foret Harmonieuse’ mag toetsenist Jim Gilmour z’n kwaliteiten tonen. De zang van Michael Sadler heeft na al die jaren nog niets aan kracht ingeboet en is zeer overtuigend. Ook bassist Jim Crichton mag niet ongenoemd blijven. Hij is tenslotte de bedenker en schrijver van een groot gedeelte van de Saga catalogus, zij het dat hij op dit album niet van de partij is en vervangen wordt door Dusty Chesterfield.

Conclusie
“Symmetry” biedt een unieke luisterbeleving van bekende Saga nummers. ‘Wind Him Up’, ‘Pitchman’, ‘No Regrets’ en andere klassiekers, ze komen allemaal voorbij, regelrecht herschreven in de Saga homestudio. Met veel plezier gemaakt voor de fans die gegarandeerd een glimlach op hun gezicht krijgen. Bij mij is dat in ieder geval wél zo, want de 12 nummers zijn veel meer dan zomaar een unplugged sessie! (85/100) (earMUSIC)

Tracklist

1. Pitchman
2. The Perfect Time to Feel Better
       – Time to go
       – The perfectionist
       – We hope you’re feeling better
3. Images – Chapter One
4. Always There
5. Prelude #1
6. Say Goodbye to Hollywood
7. Prelude #2
8. The Right Side of the Other Hall
       – Footsteps in the hall
       – On the other side
       – You were right 
9. La Foret Harmonieuse
10. Wind Him Up
11. No Regrets – Chapter 5
12. Tired World – Chapter 6

Line up

Michael Sadler / vocals

Jim Gilmour / vocals, keyboards, clarinet

Ian Crichton / guitars

Mike Thorne / drums, vocals

Dusty Chesterfield / bass, keyboards

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ