Chelsea Grin e.a. luid en duidelijk in 013

Facebookrssmail

Tilburg maakt zich op voor een avondje deathcore in het kader van de Europese tour van Chelsea Grin om hun vierde studio album ‘Self Inflicted’ te promoten. Om dit feestje in stijl te vieren hebben onze Amerikaanse vrienden twee Australische bands en het Franse Betraying the Martyrs ingeschakeld. Hoewel niet uitverkocht, lijkt de Jupilerzaal van 013 al vroeg op de avond vol te stromen met jong publiek.

Void Of Vision
Net na Sesamstraat trappen de jongens van Void of Vision af. Sinds 2013 maakt deze band onderdeel uit van de heavy music scene in Australie en sinds kort ook daarbuiten. In september 2016 brachten zij hun tweede studio album genaamd ‘Children of Chrome’ uit. Terwijl de eerste moshpit liefhebbers beginnen warm te draaien, zetten Jack, Mitch, Matt, George en James een energieke metalcore show neer met een vleugje djent en een indrukwekkende portie rauwe vocalen.

Make Them Suffer
Na een korte pauze wordt het stokje overgegeven aan de landgenoten van Make them Suffer. Dit zestal from down under staat bekend om hun unieke blend van metalcore, black metal en gothic invloeden met dank aan de toetsen en honingzoete stem van zangeres Louisa Burton. Het vergelijk met een band als Bleeding Through is dan ook snel gemaakt. Make them Suffer stond in het verleden al eens met hen op het podium, en speelde daarnaast met verschillende bekende namen in de scene zoals Northlane, Job for a Cowboy en Thy Art is Murder. De melodische invloeden in hun stijl gaan overigens geenszins tenkoste van de brute sound die ze op het podium neerzetten. Make them Suffer gaat al mee sinds 2008 en dat stukje ervaring is duidelijk te zien in hun energieke en overtuigende podiumpresentatie. Vocalist Sean Harmanis krijgt het publiek met gemak op zijn hand en hier en daar gaat zijn microfoon het publiek in voor wat vocale ondersteuning. De band bracht vorig jaar een re-issue uit van hun album ‘Old Souls’ uit 2015 met daarop onder andere ‘Lord of Woe’ uit hun beginjaren en de nieuwe track ‘Ether’. Het lukt de heren en dame niet om hun naam eer aan te doen, want het publiek deinst gretig mee op de snoeiharde breakdowns duizelingwekkende riffs.

 

Betraying The Martyrs
En dan is het de beurt aan onze vrienden uit het land van de baguette. Het Franse Betraying the Martyrs houdt niet van hokjesdenken en stelt dat hun fans zelf maar moeten bepalen waar hun stijl onder valt: “metal, hardcore, progressief, death metal, Djent or whatever you want to call it”. Maar één ding is duidelijk vanaf de eerste drumslag: Betraying the Martyrs is keihard en ongeevenaard energiek. De band trapt af met ‘Lost for words’ van hun kersverse album ‘The Resillient’, later spelen ze ook ‘The Great Disillusion’ van dit album. Maar er is eveneens ruimte voor wat stevig ouder werk zoals ‘Liberate me ex infernis’ en ‘man made disaster’ van debuut album ‘Breathe in Life’. Frontman Aaron Matts uit de UK bespeelt het publiek met zijn rollende ogen en acrobatische sprongen terwijl toetsenist vocalist Victor Guillet op gezette momenten de lead overneemt met cleane vocalen terwijl hij zijn keyboard overal en nergens laat zijn op het podium. De georganiseerde chaos op het podium slaat met gemak over naar het publiek dat inmiddels moshpits, walls of death en circle pits inzet alsof hun leven er vanaf hangt. Als kers op de taart besluit Victor Guillet tegen het einde van de set een sprongetje in het publiek te maken. Het zal een uitdaging blijken voor main act Chelsea Grin om hier een puntje aan te zuigen…

Chelsea Grin
De warming up is meer dan geslaagd en de geur van bier en zweet trekt door de Jupilerzaal van 013 terwijl het wachten is op de hoofdact Chelsea Grin. Deze Amerikaanse band (wiens naam overgigens verwijst naar een hooligan praktijk waarbij de mondhoeken van een rivaal worden ingesneden gevolgd door een kick ‘down under’ waardoor een bloederige grimas ontstaat), laat er geen gras over groeien. Voor op het tijdsschema eisen Alex, Jaek, Stephen, Dan en david gretig het podium op met ‘Skin Deep’. Met maar liefst drie gitaristen is hard nog maar een understatement voor de combinatie van death metal en grindcore die Chelsea Grin over het publiek uitstort. Een jong publiek dat uitstekend op de hoogte is van de teksten en enthousiast meebrult en schreeuwt met frontman Alex. De band bracht vorig jaar hun vierde studio album uit, waarvan ze onder andere ‘Scratching and Screaming’ en ‘Broken Bonds’ spelen, evenals ‘Clickbait’. Na een relatief korte maar heftige set, voert een korte toegift terug naar het debuutalbum van Chelsea Grin uit 2010 met de optimistische titel ‘Desolation of Eden’. Met suizende oren kunnen we terugkijken op een geslaagde workout zowel op het podium als daarbuiten.

Foto’s (C) Ruth Mampuys

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ