Eindhoven Rockcity toont solidariteit met Komatsu

Facebookrssmail

Komatsu, de sludgemetal band uit Eindhoven zag dit najaar haar droom uitkomen. De band mocht Nick Oliveri’s Mondo Generator vergezellen op hun Europese tour. Tijdens de tour werd in Rome Komatsu’s tourbus leeggeroofd. Op 30 november werd Komatsu van gitaren, pedalboards, merchandise, backline apparatuur en persoonlijke eigendommen beroofd.

9 Komatsu_KBF1001 kopieMet veel kunst- en vliegwerk en hulp van de mannen van Mondo Generator wist Komatsu de tour af te maken. Omdat de verzekering de schade slechts gedeeltelijk vergoede zat de band behoorlijk aan de grond. Het Eindhovense platenlabel Lighttown Fidelity nam het initiatief om Komatsu een hart onder de riem te steken. Zij deden dat op de enige manier die Eindhoven Rockcity kent: Muziek maken. Op 10 januari verzamelde de Eindhovense rockscene zich in Altstadt voor een benefietshow voor Komatsu. Het affiche vermeldde drie bands;  Heretic, Radar Men From The Moon en Candybar Planet en enkele verrassingen.

Heretic

Altstad liep langzaam vol op de zondagmiddag en rond de klok van 5 betraden de 3 heren van Heretic het podium om met hun giftige riffs en tomeloze energie de Sunday Blues weg te vagen. ‘Black Metal Punks’, misschien wel Heretic’s lijflied vat de band perfect samen: Grommende, duistere metalriffs met de energie en houding van de punk op het publiek afgevuurd.

An Evening With Knives

Toen het podium werd omgebouwd was het al snel duidelijk dat dit niet voor Radar Men From The Moon was. Het was tijd voor de eerste verrassing van de avond, An Evening With Knives betrad het podium. De band was nog aan het uitkateren van hun show de avond ervoor in het Stroomhuis. Maar eenmaal op het podium overdonderde An Evening With Knifes Altstadt met haar duistere mix van stoner, metal, sludge en doom. Op haar website zegt de band: “Where the wall of sound falls down into a sea of tranquility, they always keep it dark, heavy, and captivating.” Beter kan ik de show van An Evening With Knives niet samenvatten.

Radar Men From The Moon

Het viertal van Radar Men From The Moon tapte uit een heel ander vaatje. Geen zangmicrofoons op het podium tijdens een show van de band. RTFTM zoals de band het zelf afkort is een instrumentale band. RTFTM speelt een eigenzinnig mengsel van spacerock, krautrock, neo-psychedelisch en noise rock en dan ben ik er vast nog een paar vergeten. De basis van elk RMFTM nummer is een hypnotiserend ritme, opgebouwd door bas en drums. Met zwaar vervormde gitaar- en keyboard klanken worden de nummers verder ingekleurd. Het resultaat in Altstadt was één lange trip door outer space.

Peter Pan Speedrock

De tweede verrassing van de avond was het optreden van Peter Pan Speedrock. De mannen van Komatsu waren in de veronderstelling dat de mannen van Peter Pan Speedrock nog in Zwitserland op tournee waren. De aanwezigheid van Peter Pan Speedrock was voor Komatsu de grootste verrassing van de avond.

Peter Pan Speedrock deed ondertussen waar zij de allerbeste in zijn: snoeihard en retestrak hun speedrock op het publiek afvuren. Of Peter Pan Speedrock nu haar hits als ‘We Want Blood’ of ‘Pedal To the Metal’ spelen of een instrumentale jam, niemand kan stil blijven staan bij hun goudeerlijke rock ’n roll. Altstadt was niet tot stage diven te overrreden, zelfs niet toen zanger Peter van Elderen een euro voor iedere stagediver uitloofde. Ondanks dat het publiek volgens Peter uit ouwe lullen bestond kreeg de band toch een warm Eindhoven Rockcity gevoel bij de avond.

Candybar Planet

Het was aan de stoner goden van Candybar Planet om de avond gepast af te sluiten. Dat was wel aan deze veteranen besteed: Candybar Planet speelde een steenharde, gruizige maar o zo sexy set. Zanger en bassist Richard wist met zijn inventieve basloopjes, maar vooral door zijn zang de zware riffs van gitarist Murphy tegenwicht te bieden zodat het nooit lomp werd. Met een smerig furieuze uitvoering van ‘Dirttrack’ werd de benefiet waardig afgesloten.

Komatsu was zichtbaar geëmotioneerd. In hun dankwoord wilden ze het niet meer over de beroving in Rome hebben, maar vooral over wat voor moois er uit zo’n shitty situatie kan komen. Deze avond waarin Eindhoven Rockcity haar solidariteit toonde was voor de mannen van Komatsu mooier en belangrijker dan het geld.

Foto: Kim Balster (archief)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ