Lovell’s Blade – Stone Cold Steel

Facebookrssmail

Het vorig jaar opgerichte Lovell’s Blade is een afsplitsing van één van Neerlands eerste heavy metal-bands: Picture. Zanger Pete Lovell nam het gitaristentandem André Wullems en Mike Ferguson mee, Picture is verder gegaan in de originele bezetting uit 1979. Drummer Noel van Eersel en bassist Patrick Velis completeren Lovell’s Blade.

Het vertrek uit Picture betekent niet dat er een ander muzikaal pad is ingeslagen. Bands als Saxon of Accept lijken toch wel het grote voorbeeld van Lovell’s Blade. Op debuutplaat Stone Cold Steel, welke op 10 februari verschijnt,  staan veel mid-tempo nummers, gebaseerd op gitaar-riffs en veel catchy refreintjes. Het niveau van de nummers is redelijk consistent. Als deze recensie uit slechts één woord zou mogen bestaan dan zou hier het woord ‘degelijk’ geschreven staan.

Twee nummers vallen buiten het stramien. ‘Into the Sun’ heeft een wat rijkere instrumentatie en de heavy gitaren komen pas na een kleine twee minuten in beeld. Ook met een lengte van bijna zes en een halve minuut wijkt het nummer af van de andere stukken. In het laatste nummer, ‘As much as I can’, valt de chromatische akkoordenprogressie in de coupletten op en verschijnt op de valreep zelfs nog een dameskoortje. Pete Lovell heeft als zanger niet het grootste bereik op aarde, maar zijn gruizige stem is wel karakteristiek. De rest van de band speelt bekwaam en doet precies dat waar de nummers om vragen. Speciale vermelding verdient het door technicus en mixer Serge Naberman gecreëerde geluid: old-school-warm en gedetailleerd.

Vanwege het feit dat deze band sterk geworteld is in de jaren tachtig, kan Stone Cold Steel niet vernieuwend genoemd worden. Zelfs niet als er – zoals tegenwoordig in het Amerika van de heer Trump nogal eens gebeurt – alternatieve feiten worden aangevoerd. Is dat erg? Dat moet ieder voor zich bepalen. Maar als straks het voorjaar aanbreekt, in de auto richting strand, dan knalt deze plaat lekker uit je speakers met het volume op 10, nou ja vooruit op 8 want we moeten aan de oren denken, en gas op de plank! Zo’n plaat dus.

(70/100, Into The LimeLight Records)

Tracklist:

1. Legend in a day
2. Dynamite
3. Rollin’On
4. Devil’s Daughter
5. Nothing to Lose
6. Out for Blood
7. Into the Sun
8. Rise and Fall
9. Inside Out
10. As much as I can

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ