Sólstafir – Berdreyminn

Facebookrssmail

De muziek van het IJslandse Sólstafir heeft door de jaren heen een aardige ontwikkeling doorgemaakt. Maakte de band rond zanger / gitarist Aðalbjörn Tryggvason in de beginjaren vooral een vorm van viking / black metal, tegenwoordig brengt de band uit Reykjavik post metal / rock. De band is opgericht in 1995 en het duurde tot 2002 totdat de debuutplaat, ‘Í blóði og anda’, uitkwam. Sindsdien verschenen er nog vier albums waarvan het laatste, ‘Ótta’, in 2014. De band zelf omschrijft de muziek als Pink Floyd metal, atmospheric Rock ‘N Roll en shoegaze metal, een omschrijving waar mee te leven valt. Het nieuwe product, langspeler nummer zes, van Sólstafir verschijnt op 26 mei via Season of Mist en draagt de naam ‘Berdreyminn’ en is naar verluidt een nieuwe versie.

Het album opent voorzichtig met nummer ‘Silfur-Refur’. Een kalm intro ontwikkeld zich naar een stevig rockende riff. Op het moment dat Aðalbjörn zijn typerende en licht overslaande vocalen ten gehore brengt zakt het gitaarwerk in volume waardoor de zangpartij goed tot zijn recht komt. Een nummer met verschillende wendingen en een heerlijke opbouw, een fijne opener. Het album is erg divers, zo komt het ietwat poppy ‘Ísafold’ voorbij. Een nummer dat zomaar een klein hitje zou kunnen opleveren.

Het nummer ‘Nárós’ is een onvervalste ballad, simpele tonen begeleiden de zang van Aðalbjörn. Halverwege loopt het tempo op en verandert de zwoele wat rauwe stem weer in die overslaande stem. Een heerlijk nummer op bij weg te dromen. Ook ‘Hvít Sæng’ begint dromerig en ontpopt zich in een heerlijke rocker met melodieuze gitaar solo’s.  ‘Ambátt’ is een nummer waarbij zonder ook maar iets van de tekst te begrijpen wordt geraakt. Weer een traag nummer met pianospel dat langzaam in tempo oploopt, sublieme vocalen. Bij afsluiter ‘Bláfjall’ klinken bij aanvang de vocalen wat agressiever, stevige drums en simpel gitaarspel maken dit een waardige afsluiter.

Sólstafir heeft met het album ‘Berdreyminn’ een heerlijke rock plaat gebracht, fijne melodieën en heerlijke vocalen. Een mainstream plaat die hoge ogen zou kunnen gooien.

(85/100, Season of Mist)

Tracklist:
1. Silfur-Refur (6:54)
2. Ísafold (4:59)
3. Hula (7:07)
4. Nárós (7:23)
5. Hvít Sæng (7:22)
6. Dýrafjörður (7:32)
7. Ambátt (8:08)
8. Bláfjall (8:00)

Line-up:
Aðalbjörn Tryggvason: guitar, vocals
Svavar Austmann: bass
Sæþór Maríus Sæþórsson: guitar
Hallgrímur Jón Hallgrímsson: drums, backing vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ