Transsient State – Rearranged

Facebookrssmail

Het uit nederland afkomstige Transsient State brengt in maart hun debuutalbum ‘Rearranged’ uit. De band laat zich inspireren door bands als: Monuments en Textures. Ze brengen zware riffs, met complexe grooves, muziek die een progressieve metalhead wel kan waarderen.

Die zware riffs en complexe grooves zijn direct hoorbaar in het eerste nummer van het album ‘Regenerative Cycle’. Muzikaal brengt dit nummer enorm veel. Van vette metal tot ingewikkelde tempowisselingen. Het nummer is uitdagend met een hoofdrol voor bassist Thomas Cochrane die in de break tof op de voorgrond treed. Ook gitaristen Matthijs Vliegenthart en Bram Heijs spelen een belangrijke rol bij het groovende geluid en weten met hun riffs het geheel uitdagend te maken. De vocalen zijn eigenlijk hetgeen wat minder sterk is aan dit nummer. De band lijkt zoekende naar wat ze willen doen met de diversiteit die ze te bieden hebben. Ook in het opvolgende ‘Invocation’ lijkt dit het geval.
Gelukkig herpakt zanger Jeoffrey Warmerdam zich goed en tijdens ‘Promise’ lijkt de keuze gemaakt. De verhoudingen tussen de diverse stijlen lijken meer een geheel te vormen en dit houdt stand gedurende de rest van het album. ‘Promise’ opent subtiel met een hoofdrol voor drummer Nico de Wit. Hij wordt bijgestaan door tof basspel met een subtiele inbreng van de gitaren. De rustige muziek past goed bij de vocalen. Het geheel trekt open met zware metal riffs en een sterke grunt. Rust en grooves wisselen elkaar af tijdens dit nummer. Met hier en daar een toffe gitaarsolo. Het resultaat een ijzersterk nummer.

In ‘Transcendence’ is het een mooie gitaarsolo die het nummer inluidt. Ook hier weer een tof geheel waarbij de afwisselingen tussen melodieuze stukken en harde stukken vol agressie goed zijn gedaan. Zeer belangrijk hier weer de gitaristen die met hun riffs en solo’s een eigen verhaal lijken te vertellen en zorgen voor zowel de subtiele inbreng met een mooi vol geluid als een sterke gemene metalvibe. De verschillende zangstijlen werken in dit nummer uitstekend en versterken elkaar. ‘In Motion’ krijgt zijn introductie door voorganger ‘Omni’ en opend explosief. Met superstrak drumwerk zijn het snelle ritmes die indruk maken. Afgesloten wordt er met ‘Reparture’. De hardere stukken in dit nummer zijn echt vet gedaan. De nadruk ligt op een meer agressieve sound met agressieve vocalen. Dit alles in de opening. In de overgangen naar de meer melodieuze stukken zijn het technische riffs die het geheel kenmerken. Het klinkt boos, ligt chaotisch maar supertof. De break is rustig en subtiel. Er wordt maar weer eens duidelijk gemaakt wat voor goede muziekanten deze gasten zijn. Het einde van het nummer is hard en daarmee galmt het album nog even na.

Voor een debuutalbum is ‘Rearranged’ zeker indrukwekkend te noemen. De muzikale diversiteit is van hoog niveau. De muzikanten zijn ieder op hun eigen manier erg sterk. De vele tempowisselingen, technische ritmes zorgen ervoor dat geen nummer verveeld. Daarbij komt dat de heren ieder nummer tot een geheel weten te brengen, hetgeen waar andere bands binnen dit genre nog weleens mee kunnen worstelen. Voor de meer progressieve metalhead is het zeker een aanrader!

(75/100, eigen beheer)

Tracklist:
• Regenerative Cycle
• Invocation
• Promise
• Transcendence
• Omni
• In Motion
• Maelstrom
• Reparture

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ