Emptiness – Not for Music

Facebookrssmail

De nieuwe Emptiness is altijd een uitdaging voor een reviewer en zeker ook voor de luisteraar. De uit Brussel opererende band bestaat al sinds 2000 en had haar eerste album in 2004, ‘Guilty To Exist’. Ze kregen echter pas de volledige aandacht van de underground bij het album ‘Oblivio’ uit 2007. Zeker met hun zeer sterke vorige album ‘Nothing But The Whole’ was de naam gevestigd.

De muziek van Emptiness is verschrikkelijk moeilijk in een hok te stoppen. Het bevindt zich ergens tussen atmosferische black en een duistere variant van death metal in. Althans, ik kan beter zeggen bevond, want op het nieuwe album gaat de band steeds verder van de metal afstaan. Er is bijna geen gitaar met distorsion meer te bekennen op dit album. Het is dus nu nog moeilijker te plaatsen dan dat het al was. Eigenlijk beschrijft de band naam de muziek perfect: Emptiness. Het klinkt heel leeg, donker en op de een of andere manier lijkt het wel alsof Emptiness depressie een soundtrack heeft gegeven. Je wordt er echt niet vrolijk van maar het is uiterst interessant wat er muzikaal allemaal gebeurd. Het geeft en soort druilerig zondagochtend gevoel, koud regenachtig maar ergens toch wel lekker.

De plaat duurt maar 40 minuten, en dat eigenlijk ook wel lang genoeg. Je moet het echt even ondergaan, en je zal het zeker nogmaals opzetten. De donker, trage bijna hypnotiserende sfeer die deze band neer zet is uniek. En dit wordt alleen maar versterkt door de monotone duistere vocalen van Phorgath. Het geheel is helder en kundig geproduceerd door Twiggy Ramirez van Marlyn Manson. Emptiness heeft met ‘Not For Music’ zeer donker en origineel album afgeleverd en wat ons betreft een absolute aanrader.

(88/100, Seasons of Mist)

Tracklisting:
• Meat Heart
• It Might Be
• Circle Girl
• our Skin Won’t Hide You
• Digging the Sky
• Ever
• Let It Fall
Line-up:
• Jonas Sanders – drums
• Olve – gitaar
• Phorgath – bas, vocalen
• Peter Verwimp – gitaar

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ