Floor Jansen gebruikt sabbatical Nightwish voor gezin

Facebookrssmail

Nightwish Floor JansenNa twintig jaar bijna onafgebroken toeren last Nightwish in 2017 een sabbatical jaar in. Het gaf zangeres Floor Jansen de kans om aan een gezin te denken, ze is inmiddels zwanger van haar eerste kind. Voordat Jansen in 2013 lid werd van één van de meest succesvolle metalbands ter wereld, had ze een burn out. “Ik zat helemaal aan de grond maar kwam daarna op een piek terecht. Alle fases in mijn carrière waren nodig om hier te kunnen staan.”

Na het album ‘Endless Forms Most Beautiful’ uit 2015 speelde Nightwish meer dan honderdvijftig shows op alle werelddelen. De van oorsprong Finse band verkocht bijna alle optredens uit en stond op tal van grote festivals. Met de net verschenen live dvd ‘Vehicle Of Spirit’ wordt een jaar zonder optredens ingeluid. Floor Jansen stopte onlangs met haar andere band ReVamp, omdat het niet meer met Nightwish te combineren is.

Luxe positie

Ondanks haar burn out van vijf jaar geleden is de 35-jarige zangeres sindsdien drukker dan ooit. “Sinds ik bij Nightwish kwam ging het altijd maar door”, vertelt Jansen. “En het zou non-stop zijn doorgegaan als Nightwish niet besloot om een pauze in te lassen. Het was een voorstel van de oudste bandleden, na twintig jaar hadden ze behoefte aan een jaar vrijaf. Nightwish is mijn leven en ik hou van wat ik doe maar er zijn natuurlijk andere belangrijke dingen. Ik realiseerde me dat ik opeens tijd kreeg om een gezin te stichten.”

De andere bandleden waren er ook voor om het even rustig aan te doen. “Niet omdat het niet leuk meer was, maar juist omdat het zo goed gaat. We kunnen het met een gerust hart even wegleggen. Het is heel speciaal dat we ons dat kunnen permitteren, die luxe hebben weinig mensen.”

Bijzondere carrière

Floor Jansen heeft al een bijzondere carrière achter de rug. Tussen 1997 en 2009 was ze zangeres van het ook internationaal succesvolle After Forever. “Mijn leven heeft een wonderlijk verloop gehad”, vindt ze. “Eerst geleidelijke groei, vervolgens de val naar beneden en toen kwam Nightwish. Ik denk dat ik genoeg ervaring heb opgedaan om het echt aan te kunnen nu. Zover komen is één ding maar het in stand houden en het op een gezonde manier doen is het belangrijkste. Ik heb veel geleerd van mijn burn out. Er komt een moment dat je stop moet zeggen; tot hier en niet verder. Ik ken mijn grenzen nu veel beter.”

Dat geldt ook voor contact met fans. Jansen is een wereldster en dat merkt ze. “Mensen willen altijd met je op de foto of een handtekening, ook als dat niet uitkomt. Soms moet je nee zeggen, al vind ik dat vreselijk. Aan de andere kant denk ik: fans hebben het recht op een geweldige show, dat is iets wat we beloven. Ik zal altijd alles geven tijdens een optreden. De rest is extra.”

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ